StoryEditor

Ceny bydła – drgnęło w górę, czy na długo?

W tym tygodniu zakłady podniosły ceny za wagę poubojową wszystkich grup zwierząt. Rolnicy zniechęcili się ubiegłotygodniową ceną i wstrzymali się ze sprzedażą?
19.05.2020., 18:05h
Z naszej sondy cenowej wynika, że wiele zakładów z listy podniosło stawki wszystkich grup zwierząt. Znaczącym zmianom nie uległy ceny za wagę żywą krów, jałówek i byków - mimo podwyżek rzędu 30 gr/kg nadal są zatrważająco niskie...  

Pracownicy zakładów tłumaczą podwyżki mniejszą ilością towaru na rynku, nic w tym dziwnego, bo sprzedaż byków i jałówek w cenie 10,50 zł/kg to czysty absurd, ale rolnicy doskonale o tym wiedzą. 

Podwyżki dotyczą zarówno byków, jałówek i krów w wadze poubojowej. Rolnicy mogą liczyć na stawki wyższe o 30- 50 gr/kg, w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Jednak jest to kropla w morzu potrzeb hodowców. 

Wszyscy czekamy na otwarcie restauracji, stołówek pracowniczych i fast foodów w UE, gdyż praktycznie nie funkcjonujący obecnie sektor HoReCa stanowił ok. 40-70% zapotrzebowania rynku (w zależności od kraju, różny stopień dystrybucji wołowiny) i kompletnie zaburzył nasz eksport.

Mimo, że wołowina nadal jest eksportowana, to niestety w znacznie mniejszej ilości. Zakłady ubijają bydło tylko pod konkretne zamówienia płynące z rynku, starając się nie tworzyć zapasów, bo jak wiadomo – mrożona wołowina je...
Pozostało 49% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 10:43