StoryEditor

Ceny bydła – lokalne zmiany stawek

Po okresie świątecznym zakłady zmieniły cenniki, jednak bez konkretnych trendów. W jednych ceny rosną o 20 gr, w innych maleją za te same grupy zwierząt. Zobacz aktualne ceny!
16.04.2020., 09:04h
Skutki koronawirusa na rynku bydła mięsnego odczuwają wszyscy europejscy hodowcy. W Polsce po okresie Wielkanocnym stawki w zakładach ubojowych skaczą. Największe zmiany obserwujemy w przypadku jałówek, tutaj sytuacja jest bardzo dynamiczna. Ceny, mimo, że przez wiele miesięcy były stabilne i na wysokim poziomie, teraz spadły nawet do 10 zł/kg wagi poubojowej. Półtusze jałówek trafiały przede wszystkim do sektora HORECA w całej UE, który niestety funkcjonuje w ograniczonym stopniu. Sytuacja na rynkach naszych największych odbiorców jest analogiczna do polskiej (również obserwujemy wahania), jednak zagraniczne sklepy chętniej kupują produkty od lokalnych zakładów i rolników. Na rynku bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy, zarówno u właścicieli sklepów i konsumentów. 

Ceny jałówek, krów i byków w klasie O i R wahają się lokalnie to o 20 gr/kg w górę, to o 20 gr./kg w dół. Ceny żywca wołowego we wszystkich kategoriach stoją jak zamurowane. 

W Europie średnie ceny młodych buhajów w klasie R są obecnie na poziomie 3,48 € / kg bez VAT. Na Włoskim rynku sytuacja lekko się ustabilizowała, nie obserwujemy już tak dużych skoków cen...
Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 23:04