StoryEditor

CETA: Kanadyjska wieprzowina na rynku europejskim

Podpisana 30 października umowa  gospodarczo-handlowa pomiędzy Kanadą a Europą – CETA – wprowadzi na unijny rynek 75 tys. ton wieprzowiny.
16.12.2016., 09:12h

Przewodniczący kanadyjskiej organizacji Canada Pork International (CPI) jest zdania, że Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (CETA) z Europą da Kanadzie możliwość  wyróżnienia się na rynku wieprzowiny.

Greg Giokas, prezes CPI uważa, że porozumienie handlowe jest kluczem do sukcesu kanadyjskiego eksportu.

– Mamy ziemię, wodę, możliwości, politykę, rząd, który konsultuje i wprowadza nowe postanowienia w oparciu o informacje zwrotne od konsumentów, mamy przetwórców w całym łańcuchu produkcji – mówił Giokas.

Prezes CPI uważa, że nowe porozumienie daje państwu wielką siłę. Oznacza, że Kanada zyskuje pozycję dostawcy żywności na europejski rynek.

Żeby współpraca była możliwa, Kanada potrzebowała porozumień handlowych. Nie można po prostu zapakować towaru na statek i wprowadzić produktu do sprzedaży. Potrzebny jest dostęp. Podatki i restrykcje, między innymi fitosanitarne, ograniczają wymianę handlową, chroniąc w ten sposób rynek wewnętrzny. Właśnie te obostrzenia negocjowano w porozumieniu.

– Ostatni układ z UE ustala, że dostarczymy dodatkowo 75 tys. ton wieprzowiny, podczas gdy wcześniej mogliśmy eksportować 5 tys...

Pozostało 45% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 12:43