StoryEditor

COVID-19: Zmiany na amerykańskim rynku wieprzowiny

Ustawa Trumpa powoduje zmiany w polityce sprzedażowej amerykańskich zakładów mięsnych. Więcej towaru zostanie na krajowym rynku.
15.05.2020., 12:05h

W Stanach Zjednoczonych w ostatnich tygodniach tymczasowe zamknięcia zakładów przetwórczych z powodu wybuchów wirusa Covid-19 wśród pracowników spowodowały powszechne zaległości w produkcji. Na koniec kwietnia oszacowano, że liczba świń gotowa do uboju, ale nuż nie nadająca się do przetworzenia wyniosła 1 milion sztuk. Wiele tuczników zostało uśmierconych. Jak donosi Ag Week, w stanie Minnesota wyznaczono specjalny miejsce, dokąd codziennie przyjmuje się tysiące martwych świń na kompostowanie.

 

Gdy Covid-19 zaczął pojawiać się na świecie początku 2020 r., popyt na amerykańską wieprzowinę był bardzo silny na wielu rynkach eksportowych. Amerykańska Federacja Eksportu Mięsa stwierdziła, że w pierwszym kwartale 2020 r. z powodu szalejącego w Azji afrykańskiego pomoru świń (ASF) dostawy do Chin, Hongkongu i Wietnamu były bardzo wysokie. Eksport do Nowej Zelandii w tym okresie był również znaczący. Ważnymi dla USA rynkami zbytu były również Japonia, Meksyk i kraje Ameryki Środkowej. Jednak to przesyłki do Chin podlegają ścisłej kontroli.

 

Pod koniec kwietnia prezydent USA Donald Trump powołał się na ustawę z czasów wojny z ...

Pozostało 63% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 10:33