StoryEditor

Rynek świń: Ile jeszcze można wytrzymać?

To pytanie zadaje sobie coraz więcej rolników produkujących wieprzowinę. Ceny w kraju choć już drastycznie nie spadają, to utrzymują się na bardzo niskim poziomie. Z kolei koszty produkcji z każdym dniem rosną.
17.01.2019., 13:01h
Bilans produkcji mięsa wieprzowego wychodzi na dużym minusie. Dodatkowo zdaje się, że ubojnie i masarnie również sprawdzają, ile rolnicy jeszcze wytrzymają i co rusz któryś z tych podmiotów próbuje urwać coś z ceny nie zważając na to, że kolejne obniżki oznaczają następnych gospodarzy którzy likwidują produkcję.

W Niemczech od prawie 4 miesięcy mamy niezmienioną cenę tucznika  - w ostatnią środę na dużej giełdzie VEZG utrzymano „zabetonowaną” od 15 tygodni stawkę 1,36 euro/kg w klasie E. W kraju z kolei najwyższe ceny za kilogram wagi poubojowej nie przekraczają 5,2 zł netto, a za żywiec 4,15 zł. Oznacza to, że ceny maksymalne w Polsce są o przynajmniej 80 gr/kg niższe od minimalnych za Odrą. Tam bowiem cena z giełdy VEZG jest punktem wyjścia do negocjacji. Jak się zatem mają do tego informacje o tucznikach przywożonych do kraju z Zachodu Europy po 1,2 euro/kg wagi poubojowej. Nieoficjalnie mówi się jednak, że za tę cenę kupowane są tam półtusze wieprzowe z wyciętymi najcenniejszymi elementami tj. szynki czy schaby. Trzeba przy tym nadmienić, że u nas cały czas rolnicy mają kłopoty nie tyle z ceną co w ogóle ze zbytem ...
Pozostało 40% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 17:33