StoryEditor

Żywiec drobiowy drożeje kolejny tydzień

Drugi tydzień z rzędu stawki skupu żywca drobiowego ulegają drobnym podwyżkom. Ubojnie wspominają o zmniejszonej ilości dostaw brojlerów.
08.02.2017., 13:02h

Przed tygodniem obserwowaliśmy dość gwałtowny wzrost stawek brojlerów w skupie – i to nawet o 50 groszy za kilogram. Obecnie dynamika wzrostów spadła, ale nadal są regiony, gdzie za żywiec płacą o 10-20 gr/kg więcej niż przed weekendem. W opinii ubojni na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Patrząc wstecz, poprzednie dwa tygodnie przynosiły obniżki, natomiast wcześniej przez trzy tygodnie ubojnie regularnie podbijały stawki. W najbliższych dniach tendencja wzrostowa najprawdopodobniej zostanie osłabiona. Głównie z uwagi powoli na rosnącą ilość żywca drobiowego trafiającego do rzeźni. 



Mało drobiu

Od trzech tygodni przedstawiciele działów surowcowych w zakładach mięsnych narzekają na spowolnienie handlu i słabsze zamówienia ze strony sklepów. W dalszym ciągu sytuacji nie poprawia wstrzymany eksport polskiego drobiu i szalejąca grypa ptaków niemal w całej Polsce. 



Kurczaki drożeją


Braki w dostawach żywca drobiowego w dalszym ciągu są odczuwalne, dlatego stawka skupu w większości regionów została podniesiona o 10-20 gr/kg netto. Niemniej jednak w wielu regionach firmy skupujące żywiec zdecydowały ...

Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 00:42