StoryEditor

Żywność ekologiczna. Co i gdzie kupują Polacy?

Rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie, choć na tle Niemiec czy Danii wypada jeszcze skromnie. Ale z roku na rok chętnych na produkty z zielonym listkiem przybywa. Obecnie już 33 proc. Polaków deklaruje, że regularnie - raz w tygodniu bądź miesiącu - sięga po taką żywność.
12.08.2020., 20:08h
W 2018 roku sprzedaż w tym segmencie w Polsce wyniosła w cenach hurtowych netto 690 mln zł, a w cenach detalicznych brutto 1,3 mld zł*.

Rekordowy dla branży może być ten rok. Z danych przytoczonych przez Organic Trade Association wynika, że spożycie produktów ekologicznych podczas pandemii koronawirusa jest dużo większe niż kiedykolwiek!


Numerem jeden jaja zerówki 


Jakie eko produkty cieszą się największą popularnością wśród konsumentów? Otóż najczęściej sięgają oni po ekologiczne jaja (63 proc. badanych) oraz warzywa i owoce (po 55 proc.). To na te produkty wydają najwięcej pieniędzy (na jaja - 45 proc. , owoce - 36 proc. i warzywa - 34 proc.). Wśród „zielonych” zakupów często pojawia się także mleko, przetwory mleczne, pieczywo, mąka, wędliny i mięso. Mniej pieniędzy kupujący przeznaczają natomiast na ekologiczne przekąski np. czipsy czy słodycze. Wynika to z faktu, iż osoby dbające o menu, często starają się także ograniczać spożycie cukru.

Jednak struktura produktów wciąż się zmienia. Przybywa np. eko piekarni, które oferują sprzedaż wysyłkową specjalnie zapakowanego pieczywa. Zmienia się także sytuacja z mięsem ...
Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 10:20