Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Co z tym metanem?

19.02.2019

Drukuj

Co z tym metanem?

Artykuł dostępny

Rolnik Peter van Roessel z Barbancji zarządza farmą bydła i prowadzi mleczarnię we wsi Haarsteeg niedaleko Den Bosch. W jego gospodarstwie w nietypowy sposób dba się o redukcję emisji metanu. Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach projektu na rzecz klimatu koordynowanego przez Uniwersytet w Wageningen. 

r e k l a m a

Rolnik ma elastyczny zbiornik na gnojowicę o wymiarach 52x26 metrów, który może pomieścić do 1500 metrów sześciennych  nawozu. Podczas zimy wypełnił go prawie do pełna gnojowicą od 65 krów. Zbiornik z nawozem połączony jest dwiema rurami z mniejszym, także elastycznym zbiornikiem. Wyłapuje on wytwarzane naturalnie gazy. Roland Melse, naukowiec z Wageningen i lider projektu zauważa, że biogaz składa się z 60% metanu i 40% dwutlenku węgla.

Ilość wytwarzanego metanu zależy od temperatury i składu nawozu. W standardowych silosach i zbiornikach na obornik biogaz ulatania się. Z drugiej strony wyłapany metan nie jest łatwo wykorzystać.
 
- Ilości magazynowania obornika w gospodarstwach są stosunkowo niewielkie i są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Ilość biogazu nie jest też wystarczająca, aby wykorzystać go do podgrzania wody. Ale można uczynić metan mniej szkodliwym, przekształcając go w dwutlenek węgla – wyjaśnia Roland Melse.

Jest to bardzo zaskakujące działanie. Węgiel pochodzi z materii organicznej w paszy, więc jest częścią krótkiego cyklu węglowego. Przekształcając metan w dwutlenek węgla zamienia się silny gaz cieplarniany na znacznie słabszy gaz cieplarniany. Jeden kilogram metanu przyczynia się 21 razy częściej do globalnego ocieplenia niż kilogram dwutlenku węgla.

kk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Lokalizacja obiektu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody