Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: czy krowa szkodzi środowisku?

27.11.2020

Drukuj

V Forum Rolników i Agrobiznesu: czy krowa szkodzi środowisku?

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jednym z ważnych tematów, którym w ostatnich latach bardzo mocno żyje opinia publiczna, konsumenci a tym samym hodowcy bydła mlecznego jest wpływ produkcji zwierzęcej na zmiany klimatyczne. Jak podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu, podkreślał prof. Zygmunt. M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, choć tak naprawdę za zjawisko podwyższenia temperatury planety przez obecne w jej atmosferze gazy cieplarniane odpowiada w główniej mierze dwutlenek węgla, to znacznie większą siłę rażenia ma metan. Cechuje się on bowiem 23 krotnie wyższym Global Warming Potential w stosunku do CO2, a więc wskaźnikiem, który określa skalę pochłaniana ciepła przez dany gaz (GWP dwutlenku węgla = 1).

To fakt!

Niestety, obok naturalnych źródeł emisji gazów cieplarnianych ich obecność jest związana również z działalnością człowieka, w tym rolnictwo i sektory z nim związane stanowią źródło ok. 13–14% emisji gazów cieplarnianych. Według naukowców, 95–97% ogólnej puli związanej ze zwierzętami gospodarskimi pochodzi od przeżuwaczy, w tym 63–64% od bydła, co wiąże się głównie to z procesami trawienia włókna surowego.

r e k l a m a

– Produkcja metanu jest faktem i pomimo, że jego skala nie uzasadnia do mówienia, że krowa jest najgorszą istotą chodzącą po Ziemi, to jednak warto temu problemowi poświęcić znacznie więcej uwagi niż do tej pory. Nie tylko w kontekście zmian klimatycznych ale także ok. 10% strat energii, wynikających właśnie z produkcji przez krowę metanu. Gdyby nie on, zwierzę wyprodukowałoby o ok. 10% więcej mleka, stąd redukując emisję metanu dbamy o większą efektywność produkcji mleka – mówił specjalista z UR w Krakowie.

Jak ograniczyć emisję metanu?

Polecany artykuł

Redukcja metanu w hodowli bydła mięsnego

Jak podkreślał prof. Kowalski, największe efekty można uzyskać poprzez zmiany w żywieniu, a więc zwiększenie efektywności żywienia zwierząt. Lepsze pasze zwiększają intensywność produkcji, której nie towarzyszy proporcjonalny wzrost skali emisji metanu. Zatem zwiększenie wydajności zwierząt przy ograniczeniu ich pogłowia pozwoli wyprodukować podobną ilość mleka przy takiej samej lub niższej emisji metanu.

W kontekście redukcji metanu ważnym aspektem powinno być też ograniczenie brakowania krów, dzięki czemu będziemy utrzymywać mniej zwierząt potrzebnych na remont stada. Doskonaląc żywienie, poprawiamy płodność i wydajność krów, a tym samym zwiększamy czas użytkowania krowy. Jak podkreślał prof. Kowalski, już samo wydłużenie średniej ilości laktacji z 3 do 3,5 zmniejszy emisję metanu o 3%!

Bardzo obiecująco zapowiadają się także doskonalenie genetyczne zwierząt z wykorzystaniem selekcji genomowej oraz wykorzystanie w żywieniu bydła różnego rodzaju dodatków paszowych, w tym olejów roślinnych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, ekstraktów roślinnych, dodatków specjalnych (wodorostów), drożdże czy szczepionek anty-metanogennych. Na ogromny potencjał wskazują też wyniki badań o zastosowaniu w dawce pokarmowej związku o nazwie 3-nitrooxypropanol. Jest o co walczyć...

– W przypadku ponad 22 mln krów w UE, które produkują ok. 156 mln kg mleka rocznie – skala ograniczenia emisji metanu o 25% – odpowiada rocznej emisji CO2 wynikającej z użytkowania prądu w 5,5 mln domów, tj. oświetleniu całej Daniu i Szwajcarii – mówił prof. Kowalski.

opr. mj

Widziałeś już nasze video "Jarosław Kalinowski o szansach i zagrożeniach w nowej WPR"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody