Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Nie każdy TMR ułatwia żywienie

Obrazek

– Taki sam TMR, taka sama ilość i ten sam czas zadawania! – podkreśla prof. Adam Cieślak z UP w Poznaniu na łamach najnowszego wydania „top bydło”.

Marcin Jajor26 lutego 2018, 08:22
Krowy lubią stabilizację, a ich żywienia należy traktować jak biznes. Jeśli popełnimy błąd, to podzielimy się zyskiem z kimś innym – podkreślał prof. Adam Cieślak z UP w Poznaniu. Według niego prawidłowo sporządzony TMR powinien:
– odpowiadać potrzebom pokarmowym danej grupy zwierząt;
– cechować się dobrą strukturą fizyczną, która zapobiega sortowaniu i zapewnia zdrowy stan żwacza;
– być prawidłowo wymieszany i za każdym razem taki sam;
– być zadany w odpowiedniej dawce, tak by niedojady pozostawione przez krowy na stole paszowym nie stanowiły więcej niż 5% całości mieszanki.

W najnowszym wydaniu „top bydło” znajdziesz relację z pokazu pracy wozów paszowych i weryfikacji sporządzonej mieszanki TMR na sitach. Czy wozy spełniły swoją funkcję? Jaki rezultat uzyskano na sitach i co można zrobić, by go poprawić i zwiększać efektywność produkcji paszy TMR w naszym gospodarstwie – czytaj w najnowszym wydaniu „top bydło”.





















mj,
ot. Jajor


Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)