StoryEditor

Nie każdy TMR ułatwia żywienie

– Taki sam TMR, taka sama ilość i ten sam czas zadawania! – podkreśla prof. Adam Cieślak z UP w Poznaniu na łamach najnowszego wydania „top bydło”.
19.02.2018., 13:02h
Krowy lubią stabilizację, a ich żywienia należy traktować jak biznes. Jeśli popełnimy błąd, to podzielimy się zyskiem z kimś innym – podkreślał prof. Adam Cieślak z UP w Poznaniu. Według niego prawidłowo sporządzony TMR powinien:
– odpowiadać potrzebom pokarmowym danej grupy zwierząt;
– cechować się dobrą strukturą fizyczną, która zapobiega sortowaniu i zapewnia zdrowy stan żwacza;
– być prawidłowo wymieszany i za każdym razem taki sam;
– być zadany w odpowiedniej dawce, tak by niedojady pozostawione przez krowy na stole paszowym nie stanowiły więcej niż 5% całości mieszanki.

W najnowszym wydaniu „top bydło” znajdziesz relację z pokazu pracy wozów paszowych i weryfikacji sporządzonej mieszanki TMR na sitach. Czy wozy spełniły swoją funkcję? Jaki rezultat uzyskano na sitach i co można zrobić, by go poprawić i zwiększać efektywność produkcji paszy TMR w naszym gospodarstwie – czytaj w najnowszym wydaniu „top bydło”.





















mj,
ot. Jajor
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 00:47