Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tanio i dobrze produkować mleko

24.03.2017

Drukuj

Tanio i dobrze produkować mleko

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W Nieżychowicach koło Chojnic, SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, PFHBiPM oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zorganizowały II Konferencję Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka. Tematem tegorocznej edycji była rola użytków zielonych w produkcji mleka krów wysokowydajnych.

Zadbajmy o użytki zielone

Teraz jest bardzo dobry czas na wykonanie podsiewu, jeśli ktoś go musi wykonać, bo trzeba wykorzystać zapas wody jaki mamy w glebie po zimie. Jeśli tylko można wjechać na użytek zielony, to powinniśmy jak najwcześniej ten zabieg teraz na wiosnę wykonać, bez obaw o ewentualne przymrozki – podkreślał prof. Roman Łyszczarz z UTP w Bydgoszczy. Przed podsiewem koniecznie starą ruń należy bardzo dobrze wybronować lub stalerzować – dodał ekspert.

– Zdegradowane użytki zielone, które rekultywujemy często w kolejnych latach użytkowania zachwaszczają się chwastami 2-liściennymi. Wtedy jedynym wyjściem jest zabieg herbicydowy. Stanowczo podkreśla, że jeśli chcemy uzyskiwać wysoką wydajność i jakość pasz objętościowych, trzeba i na łąkach wykonać odchwaszczanie chemiczne – podkreślał prof. Łyszczarz.

r e k l a m a

Jego zdaniem, podstawowym elementem wpływającym na jakość paszy pozyskiwanej z użytków zielonych jest skład botaniczny (gatunkowy) runi, tzn. jakie gatunki traw i roślin motylkowatych na nim rosną. Najlepszym wskaźnikiem jakości łąki czy pastwiska jest współczynnik wartości użytkowej łąk, tzw. w.u.ł. Przyjmuje on wartości od 0 do 10, gdzie 10 jest wartością najlepszą. Każdy 1 pkt w.u.ł. odpowiada za 1 tys. l mleka. Jeśli ruń składa się z najwartościowszych gatunków, a w.u.ł. wynosi 10, wówczas bez wysiłku można uzyskać 10 000 kg mleka. Ta zasada dotyczy także bydła mięsnego, jeśli w.u.ł. wynosi 10 pkt., odpowiada to przyrostowi mięsa na poziomie ok. 1000 g dziennie.

Ekspert, podkreślał, że dobór gatunków powinien zależeć od rodzaju gleby oraz warunków wilgotnościowych. Jednym z najlepszych gatunków wśród traw na stanowiska torfowe jest wyczyniec łąkowy. Natomiast jednym z najbardziej uciążliwych chwastów wśród traw jest śmiałek darniowy. Cennym gatunkiem, a często niedocenianym jest kupkówka pospolita. Średnio późne odmiany kupkówki pospolitej, jak np. Tukan, doskonale sprawdzają się na słabszych stanowiskach (IV, V a nawet VI klasy) w mieszankach z lucerną przy niedoborach wilgoci.

Polecany artykuł

Opolszczyzna – opłacalność chowu bydła mięsnego spada

Dobra mieszanka i optymalny termin zbioru

– Dziś największy problem to oszustwa. Na rynku kupić można wszystko, nasiona tego samego gatunku, a różnych odmian są podobne, nie do odróżnienia nawet w laboratorium. W efekcie – za duże pieniądze kupujemy nasiona, które są niewiele warte – mówił Przemysław Sowul. Mamy dobre polskie odmiany – w naszym klimacie moglibyśmy zbierać 70 ton zielonki z ha przy 5 pokosach. Bez problemu możemy więc uzyskać 7 tys. kg mleka z samej trawy. Dobre pastwisko to najtańsze źródło białka, o ile zadbamy o optymalny termin zbioru.

Agrarsklep

NAWOŻENIE DOLISTNE

NAWOŻENIE DOLISTNE

Płacisz tylko

24,50 zł

Cena regularna 49,00 zł

KUP PRODUKT

– Każdy dzień zwłoki po minięciu optymalnego terminu zbioru to spadek zawartości białka i cukrów rozpuszczalnych średnio o 2-3% dziennie, a wzrost zawartości włókna surowego o 3-5 % dziennie – podkreślał Przemysław Sowul.

Pasza bez GMO

Wiele emocji wzbudziło wystąpienie Piotr Szypińskiego z firmy Cargill, który próbował uświadomić hodowcom wyzwania jakie wkrótce już przed nimi się pojawią – żywienie krów paszami bez GMO. Po pionierskiej Piątnicy coraz więcej mleczarni decyduje się na ten krok. Także SM Spomlek wchodzi w projekt od sierpnia 2017 roku. Decyzje podjęły też inne zakłady. 

W produkcie bez GMO – możliwe jest tylko 0,9 % pozostałości pasz GMO. Przestawić się musi nie tylko firma dostarczająca paszę, ale i hodowca. W praktyce – całe gospodarstwo musi przejść na żywienie bez GMO (także inne gatunki, jeśli są – drób, trzoda). Istnieje bowiem duże ryzyko zanieczyszczenia (mieszalniki, silosy itp.). 

Hodowcy nie są zadowoleni z tych zmiana. Zdają sobie sprawę, że żywienie będzie droższe – już dziś brakuje śruty sojowej wolnej od GMO i jest ona około 500 zł na tonie droższa od tradycyjnej. Jeśli wzrośnie zapotrzebowanie, cena też pójdzie w górę. Pewnym rozwiązaniem może być stosowanie mączek mięsno-kostnych w formie krzyżowej, ale wymaga to rozwiązań prawnych.

Samowystarczalność

Emocje wywołane tematem pasz wolnych od GMO próbował uspokoić dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie.

 

 

– W wielu gospodarstwach praktycznie nie ma potrzeby, by dokupować pasze dla krów. Zadbajmy o dobre sianokiszonki oraz kiszonki z kukurydzy (dobór odmian, pilnowanie terminu zbioru, perfekcyjne zakiszanie). Nikt nie wyprodukuje taniej niż my sami – apelował specjalista.

mw, mwal


Widziałeś już nasze video "Rolnik Sam w Dolinie – rolnictwo to hazard – ryzykowne, ale uzależniające"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Desykacja naci ziemniaków bez dikwatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Do Nieżychowic licznie przybyli producenci mleka.
Prof. Łyszczarz podkreślał ogromną rolę składu botanicznego runi użytków zielonych dla jakości paszy.
Gorące dyskusje wzbudził wykład dr. Gołębiewskiego na temat jakości kiszonki z kukurydzy.
Michał Anioła z PODR w Lubaniu stwierdził, że ciepła wiosna skraca wegetację kukurydzy.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody