Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Organizacja produkcji bydła>

USA: Koncerny mięsne kontra COVID-19

Obrazek

Amerykański Kongres ma zbadać stan bezpieczeństwa pracowników i okoliczności związane z zachorowaniami na COVID-19 w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Marcin Jajor4 lutego 2021, 12:00
Sprawa, o której donosi Reuters stała się głośna po doniesieniach o masowych zgonach pracowników w dużych zakładach,  zajmujących się pakowaniem mięsa w USA. Kongres zwrócił się do trzech koncernów, tj. JBS, Tyson Foods i Smithfield Foods o dostarczenie zapisów inspekcji, skarg i innych dokumentów wewnętrznych. Swoje stanowisko i przedstawienie swoich starań, mających na celu poprawę standardów sanitarnych, ma także przedstawić Agencja Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy w USA (OSHA).
 
Problemy zaczęły się już wiosną ub. roku, kiedy to kolejne przypadki koronawirusa wśród pracowników zakładów mięsnych zmusiły niektóre z nich do tymczasowego zamknięcia oraz podniesienia cen. Co prawda, wiele z firm przedsięwzięło liczne środku, które bez wątpienia ograniczyło ryzyko ale nie były one w stanie skutecznie ograniczyć rozprzestrzeniania się wirusa. Z kolei całkowite zamknięcie zakładów nie było po myśli ówczesnego prezydenta Donalda Trumpa, który nakazał kontynuację dostaw mięsna na rynek w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.



Tymczasem jak wynika z oficjalnych danych, z zakładami mięsnymi było związane ok. 230 tys. przypadków COVID-19 a także do ok. 5 tys. zgonów w lokalnych społecznościach. To oburzyło związki zawodowe, które oskarżyły koncerny o niewłaściwe podejście do bezpieczeństwa pracowników.



Na odpowiedź firm nie trzeba było długo czekać. Smithfield, Tyson i JBS zaznaczyły, że wydały setki milionów dolarów na bezpieczeństwo pracowników, premie i różnego rodzaju inne środki. Ponadto wszystkie trzy firmy zadeklarowały, że będą współpracować przy prowadzonym przez Kongres dochodzeniu.

mj/Reuters
Fot. Pixabay


Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)