Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Alternatywy dla antybiotyków

11.02.2017

Drukuj

Alternatywy dla antybiotyków

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Produkcja zwierzęca we współczesnym świecie wymaga profesjonalnego podejścia, by z jednej strony hodowcy mogli osiągać dochody, a z drugiej sprostać wymaganiom konsumentów – podkreślał Gerhard Galsterer, dyrektor Regionalny Biomin w trakcie forum organizowanego dla producentów trzody chlewnej, drobiu i bydła.

W ostatnim czasie jednym z ważniejszych tematów poruszanych przez opinię publiczną jest stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Ograniczona liczba substancji aktywnych i brak nowych antybiotyków, a przede wszystkim zjawisko rosnącej odporności na antybiotyki w leczeniu chorób ludzi sprawiają, że stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest pod ogromną presją opini publicznej.

Konieczne ograniczenie

W związku z tym Komisja Europejska zobowiązała kraje członkowskie do opracowania strategii ograniczania zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej. W niektórych krajach np. Danii czy Holandii programy ograniczania zużycia antybiotyków zostały opracowane przez ekspertów wspólnie ze związkami hodowców. Chodzi o to, by podnieść świadomość rolników i wprowadzić do praktyki stosowanie takich metod chowu i takich środków, które pozwolą utrzymać wysoki status zdrowotny zwierząt i w ten sposób ograniczyć zużycie antybiotyków. Eksperci wypowiadający się w trakcie forum podkreślali pozytywne znaczenie stosowania probiotyków w paszach dla zwierząt oraz preperatów na bazie ziół (np. Digestarom), które stabilizują florę bakteryjną, podnoszą zdrowotność i jednocześnie poprawiają trawienie i wykorzystanie paszy.

r e k l a m a

Prof. Zygmunt Pejsak w swoim referacie nt. racjonalnego stosowania antybiotyków podkreślał, że w ostatnich latach stosowanie antybiotyków w paszy często było konieczne dla „naprawy“ błędów w organizacji produkcji. W wielu przypadkach było to nieuzasadnione i hodowcy nadużywali antybiotyków, stosując je na wszelki wypadek.

W podobnym tonie wypowiadali się eksperci w panelu poświęconym hodowli drobiu i produkcji mleka. Lekarz wet. Tomasz Jankowiak przestrzegał przed często niefrasobliwym stosowaniem antybiotyków w terapii chorób wymienia. Zwrócił też uwagę, że Polska jest zobowiązana do przedstawienia planu redukcji zużycia antybiotyków w produkcji mleka do Komisji Europejskiej w połowie tego roku, a tymczasem nie ma jeszcze nawet takich założeń. Polska jako kraj eksportujący prawie 30% wyprodukowanego mleka nie może ryzykować swojej pozycji przez brak takiego programu. Jego zdaniem konkurenci zaczną wykorzystywać ten fakt i będą starać się zdyskredytować towar z naszego kraju. Stosowanie antybiotyków w produkcji może być elementem wojny handlowej.

Polecany artykuł

Ekologiczny kateter dla świń

Dlatego tak ważne jest dziś profesjonalne zarządzanie zdrowiem stad w produkcji zwierzęcej, by stosowanie antybiotyków ograniczało się jedynie do nagłych przypadków uzasadniających stosowanie leków najcięższego kalibru.

Ekspert z Izraela – Nimrod Tsur, przedstawiał pozytywne doświadczenia w produkcji drobiu z użyciem probiotyków, które często pomagają wyeliminować konieczność stosowania antybiotyków. To właśnie drób jest szczególnie pod lupą konsumentów, którzy domagają się chowu wolnego od antybiotyków.

Gerhard Galsterer problem stosowania antybiotyków skwitował tak: „Antybiotyków należy stosować najmniej jak tyko to jest możliwe i tyle, ile jest naprawdę konieczne“.

Uwaga na mikotoksyny

Istotnym elementem zdrowia zwierząt jest stosowanie pasz wolnych od mikotoksyn. Te pojawiają się w paszach zwłaszcza w mokrych latach, tak jak to było w żniwa ub. roku. Często zboża zawierają takie ilości mikotoksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia zwierząt i jedynym sposobem na ich wykorzystanie w paszy jest stosowanie dodatków (np. Mycofix), które wiążą mikotoksyny i chronią zwierzęta przed ich wchłanianiem z przewodu pokarmowego. 

bk


Widziałeś już nasze video "Dr Ryszard Kujawiak: Jesteśmy przyzwyczajeni do pracy w trudnych warunkach"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Siewy z przeszkodami – Opolszczyzna zalana

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Gerhard Galsterer, dyrektor regionalny Biomin oraz Anna Nowak i Karol Rudnicki, dyrektor handlowy Biomin.
Forum Biomin w Ożarowie Mazowieckim.
Forum Biomin w Ożarowie Mazowieckim – prof. Zygmunt Pejsak.
Forum Biomin w Ożarowie Mazowieckim – Nimrod Tsur.
Forum Biomin w Ożarowie Mazowieckim – Tomasz Jankowiak.
Forum Biomin w Ożarowie Mazowieckim.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody