Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Ameryka nie ma zapasów mięsa

Obrazek

Przynajmniej od początku maja Amerykanie muszą słono płacić za kawałek mięsa na obiad. Powód? Bardzo niski stan zapasów mięsa w chłodniach oraz wysokie ceny wszystkich gatunków mięsa. Wygląda na to, że w tym miesiącu grillowanie będzie tam oszczędniejsze…

5 czerwca 2014, 10:26

Jeszcze pod koniec kwietnia br. w chłodniach było 882 tys. ton mięsa ogółem (o 17,5% mniej niż przed rokiem oraz o 10,3% mniej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat!). W ujęciu ogólnym zapasy mięsa wołowego zmniejszyły się o 21% (spadek do 182 tys. ton), z czego 90% zapasów stanowiło mięso bez kości nadające się tylko do rozdrobnienia. Tak niski (a nawet niższy) poziom było ostatnio odnotowany tylko cztery lata temu.

Ilość zgromadzonej wieprzowiny wcale nie wygląda lepiej - pod koniec kwietnia br. jej zapasy wynosiły 265 tys. ton, czyli o 17% mniej niż rok temu. Przeciętny konsument już teraz odczuwa deficyt szynek, boczku i schabu. Jeśli chodzi o drób – jego zapasy skurczyły się o 15% (do 264 tys. ton).  e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)