Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Ceny nieznacznie spadają, niepokój rośnie

Obrazek

Po trzech tygodniach stopniowych podwyżek stawek skupu trzody chlewnej, mamy do czynienia z drobnymi wahnięciami cen.

26 marca 2014, 12:01

Mniej więcej połowa sprawdzonych przez nas zakładów skupujących pozostała przy stawkach z zeszłego tygodnia. Natomiast druga połowa, albo ceny o 10-20 gr/kg obniżyła, albo o tyle samo podwyższyła, wyrównując je do średniej krajowej.

Z czego wynikają takie różnice? Poza wspomnianym wyrównaniem do cen krajowych, niektórzy przedstawiciele punktów skupu mówią o pojawiającym się niepokoju wśród rolników. Wielu z nich za wszelką cenę chce jeszcze w tym tygodniu sprzedać świnie. Taki rosnący natłok naturalnie może wpływać na obniżki cen. Z kolei plotka o obniżkach powoduje jeszcze większy tłok w skupie i jeszcze większe obniżki cen. Wielu hodowców wychodzi z założenia, że lepiej sprzedać teraz niż później za bezcen, jak było to jeszcze przed kilkoma tygodniami, mimo że  - jak mówią zakłady mięsne - na razie nie ma powodów do obaw.

W sprawdzonych przez redakcję „top agrar Polska” zakładach skupujących, za żywiec wieprzowy, ubojnie oferują obecnie maksymalnie od 4,20 do 5,00 zł/kg. Najwyższa stawka za klasę E to 6,48 zł/kg, a najniższa to 5,50 zł/kg.

Aby sprawdzić wyniki naszej sondy cenowej kliknij TUTAJ.  e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)