Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Globalny rekord produkcji wieprzowiny

Obrazek

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oceniła, że światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się do rekordowych 115,5 mln ton. W tym roku zwyżce produkcji towarzyszyły obniżone koszty pasz.

30 maja 2014, 11:36

W UE produkcja wieprzowa wzrośnie niewiele bo tylko o 1%, osiągając pułap 22,8 mln ton. Wynika to  z ograniczeń wprowadzonych w związku z wejściem w życie przepisów z zakresu dobrostanu loch. Natomiast Stany Zjednoczone nadal borykają się z epidemiczną biegunką świń (PED) oraz ze zwiększoną śmiertelnością prosiąt, wpływającą na obniżenie produkcji o ok. 2%.

FAO ocenia także, że nastąpi spadek eksportu przez UE (-8,2%) w wyniku zakazu eksportu nałożonego przez Rosję w związku z przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Polsce i na Litwie.

Z kolei kraje azjatyckie, będące odbiorcą połowy światowej wieprzowiny, także zmniejszą zakupy tego mięsa o 3,3%. Chiny chcą ograniczyć przywóz nawet o 7,5% (do 1,3 mln ton). Rosja zmniejszy import o 4%, kontynuując tym samym spadek w roku ubiegłym.
e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)