StoryEditor

Gospodarstwa rodzinne siłą światowego rolnictwa

Najnowszy raport Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazuje, że 80 proc. żywności produkowanej na świecie produkowanej jest przez gospodarstwa rodzinne.
17.10.2014., 14:10h

"Stan światowego rolnictwa i wyżywienia w 2014 roku" to tytuł tego raportu, z którego wynika, że na świecie istnieje 570 mln rodzinnych gospodarstw rolnych. Stanowią one 90 proc. wszystkich producentów rolnych, eksploatują 70 - 80 proc. gruntów uprawnych i produkują 80 proc. światowej żywności.

Autorzy raportu wskazują, że to właśnie na barkach rodzinnych gospodarstw spoczywa ciężar produkowania coraz większej ilości żywnością, co nie jest zadaniem łatwym biorąc pod uwagę wzrost populacji, ograniczony zasób gruntów oraz niedobór wody. Ich zdaniem, sposobem na sprostanie zapotrzebowaniu współczesnego świata na żywność jest zwiększenie jej produkcji poprzez podniesienie wydajności rodzinnych gospodarstw. W tym celu polityka rolna poszczególnych państw na świecie powinna dążyć do zapewnienia gospodarstwom rodzinnym lepszego dostępu do nowości agrotechnicznych oraz rynków. bcz

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 10:14