Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Hamulec na inwestycje

26.11.2017

Drukuj

Hamulec na inwestycje

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W ostatnich 20 latach produkcja świń w Niemczech wzrosła z 3,6 mln do 5,6 mln ton rocznie. W tym samym okresie spadła konsumpcja wieprzowiny w przeliczeniu na mieszkańca o 8%. Pomimo tego mięso wieprzowe pozostaje wciąż najchętniej wybierane przez niemieckich konsumentów. Ponad połowa utrzymywanych w Niemczech świń pozostaje w stadach z obsadą od 2000 stanowisk.

Wzrost produkcji wieprzowiny nie ma jednak nic wspólnego ze zwiększaniem stada podstawowego tym kraju. Jak mówił Christoph Sellhorst podczas II Forum Rolników i Agrobiznesu, w ciągu ostatnich 8 lat o 44% zmniejszyła się tam populacja loch z 32900 sztuk do obecnych 24400. Jednocześnie wzrosła produkcja ubijanych tuczników do ponad 60 mln szt.
– Nie znamy jeszcze danych za 2017 rok, jednak w tym roku raczej ta wielkość będzie niższa. Zdaniem Sellhorsta powodem wyhamowania produkcji są obostrzenia dla nowych inwestycji.

– Obecnie nikt nie wie jak nowe obiekty miałyby wyglądać, co będzie wymagane za kilka lat od rolników rozwijających produkcję – wyjaśnił Sellhorst, członek zarządu ISN i niemieckiego związku branżowego, producent tuczników w chlewniach mieszczących w jednym rzucie 3000 szt.

Gość z Niemiec wskazał, że w tym kraju niemal połowa świń trafia w ręce pośredników, którzy mają relacje handlowe z ubojniami. Za obrót resztą spośród 60 mln tuczników odpowiadają związki rolnicze oraz spółdzielnie. Około 70% ubijanych w Niemczech świń trafia do 4 największych zakładów, a oficjalna cena tucznika ogłaszana tam co tydzień przez VEZG jest podstawą do rozliczeń.
– Bonusy do tej wartości zależą od wielu czynników, np. od wielkości partii, od tego czy są to tuczniki z niemieckich warchlaków, czy z importu, itd. Przeważnie do ceny podstawowej dolicza się od 1 do 5-6 eurocentów/kg w rozliczeniach poubojowych – wyjaśnia Sellhorst.

Widziałeś już nasze video "II Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: stabilne spadki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody