Reklama zniknie za 11 sekund

Higiena w chlewni

Obrazek

Nie da się wyeliminować ze środowiska chlewni drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych. Jak zatem w niewielkich przestrzeniach, w których na stałe przebywają zwierzęta powinien zachowywać się człowiek, który spędza tam kilka godzin dziennie? 

Anna Kurek30 kwietnia 2020, 12:00

Podczas epidemii koronawirusa, z którą od kilku miesięcy zmaga się  cały świat, mówimy bardzo wiele o podstawowych zasadach przestrzegania higieny. My, pracownicy chlewni stosujemy, a przynajmniej  powinniśmy stosować je zawsze, na co dzień. Niestety z doświadczenia wiem, jak często łamane są standardy higieny pracy w chlewniach. Wynika to najczęściej z nieświadomości lub co gorsza z pośpiechu w pracy i roztargnienia. Jakie więc zasady stosować, abyśmy nie byli mądrzy po szkodzie?

 

Myj często ręce

Wszyscy wiemy, jak ważne jest mycie rąk i wszystkim nam zdarza się nie stosować do tej najprostszej i podstawowej zasady ochrony naszego zdrowia. Od dziecka jesteśmy uczeni o potrzebie mycia rąk po skorzystaniu z toalety i przed posiłkiem. Ta zasada sprawdza się świetnie w środowisku domowym. W miejscach, w których jesteśmy bardziej narażeni na kontakt z drobnoustrojami chorobotwórczymi, czyli takich jak transport publiczny, szpitale czy właśnie chlewnie, zabieg mycia rąk należy zintensyfikować. 

Ręce należy myć często – prawidłowo w ciepłej wodzie z użyciem mydła  przez co najmniej pół minuty. Dezynfekowanie dłoni przeznaczonymi do tego środkami przed, jak i po zabiegach wykonywanych na zwierzętach,  przy przejściu z działu do działu (bioasekuracja) i niedotykanie twarzy – to trzy podstawowe zasady ochrony zdrowia podczas pracy ze zwierzętami. Po umyciu staramy rąk się nie dotykać brudnych powierzchni, aby jak najdłużej pozostały one  czyste.

Zakładaj maskę i okulary

W trakcie porządków w chlewniach, takich jak zamiatanie korytarzy przepędowych, zgarnianie odchodów zwierząt czy omiatanie pajęczyn i usuwanie innych zanieczyszczeń powinniśmy zawsze chronić swoje drogi oddechowe. Warto mieć na twarzy maseczkę przeciwpyłową. Kurz wzbijający się w powietrze podczas tych prac nie jest sterylny, a duże zapylenie w chlewni podczas porządków i karmienia świń sypkimi paszami jest szkodliwe dla płuc. 


Chrońmy również swoje oczy w trakcie zamiatania lub mycia myjką ciśnieniową. Małe drobinki (w tym kału i moczu zwierząt) mogą wywołać uciążliwe podrażnienie oczu, a nawet zapalenie spojówek. Używajmy przy tych czynnościach okularów ochronnych. 

Zapraszamy do lektury najnowszego, majowego wydania "top agrar Polska", gdzie piszemy więcej o zasadach higieny w chlewniach. 

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)