StoryEditor

Konferencja: O trendach na rynku świń

O tym jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej dyskutowali 9–11 grudnia właściciele i przedstawiciele największych krajowych ferm świń. 
14.12.2016., 13:12h

Podczas III Międzynarodowej Konferencji Techniczno–Naukowej w Karpaczu organizowanej przez firmy Ab Agri, Nutriad, Pellon i Bioagra można było usłyszeć m.in. o  globalnych  trendach w produkcji wieprzowiny. Bo właśnie ten gatunek mięsa wiedzie prym na świecie. W sumie produkcja w zeszłym roku wyniosła 110,4 mln ton, a wieprzowina stanowiła 40,1% światowej konsumpcji mięsa. Co ciekawe Europa jest regionem, w którym spożywa się  jej najwięcej bo ponad 33 kg/mieszkańca/rok. Wśród Europejczyków najwięcej wieprzowiny zjadają Austriacy – ponad 55 kg/osobę/rok.

Już niedługo w „top agrar Polska” przedstawimy Państwu więcej, szczegółowych informacji z tego spotkania. Z relacji będzie można dowiedzieć  się m.in. o wpływie mikotoksyn z polskich zbóż na wyniki w produkcji świń, o których mówiła dr Radka Borutova (Nutriad). Opiszemy też nowoczesne kierunki żywienia prosiąt, którego tajniki zdradzał dr Ian Wellcock (AB Agri). Pokażemy nowe surowce do żywienia na mokro, o których mówił Marek Mruk (Bioagra) oraz wyzwania związane z ochroną środowiska w kontekście nowoczesnych technologii i innowacyjny system z firmy Pellon, który prezentował Grzegorz Kędzierski. aku

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 23:30