Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

O modernizacji i budowie chlewni w Małym Pułkowie

Obrazek

Wczoraj na praktycznych warsztatach "Modernizujemy i budujemy nowe chlewnie" organizowanych przez redakcję "top agrar Polska" sala w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie pod Brodnicą pękała w szwach.

Paulina Janusz-TwardowskaAnna Kurek25 stycznia 2017, 07:11

Producenci świń, którzy zjawili się na naszym spotkaniu mogli wysłuchać wskazówek Bernharda Fellera – niezależnego eksperta ds. organizacji produkcji i budowy chlewni z IR Północnej Nadrenii–Westfalii – jak nie popełniać błędów podczas remontu lub planowania inwestycji w obiekty dla loch i prosiąt. Specjalista mówił na temat organizacji oraz wyposażenia poszczególnych sektorów w chlewni, odprowadzenia gnojowicy, a także wentylacji i ogrzewania budynków. Te wszystkie elementy składają się na powstanie wydajnego i energooszczędnego budynku, który zapewni zwierzętom optymalne warunki do osiągnięcia maksymalnych wydajności.

Jak twierdzi Feller, jednym z podstawowych czynników wpływających na produkcyjność stada podstawowego i wyników odchowu prosiąt jest mikroklimat. Na mikroklimat w chlewni składają się:

  • temperatura powietrza,
  • jego wilgotność,
  • prędkość przepływu powietrza,
  • temperatura podłogi i ścian,
  • przewodnośćciepła obszaru leżenia zwierząt.

Na warunki w chlewni wpływają również powietrze i gazy, pyły, bioareozole i inne czynniki biologiczne i chemiczne. Za utrzymanie optymalnego mikroklimatu w budynku odpowiada m.in. wentylacja. Jednak na jaki system się zdecydować?

– Możliwości jest wiele: wentylacja "na nos", dyfuzyjna, przez perforowany kanał pod sufitem, czy z kanału pod korytarzem głównym. Wybór zależy od indywidualnych warunków w chlewni – mówił Feller, choć podkreślał, że w ostatnich latach największym powodzeniem cieszy się wentylacja, która pobiera świeże powietrze z podziemnego kanału wybudowanego pod korytarzem głównym budynku. Takie rozwiązanie pozwala latem doprowadzić do chlewni powietrze o temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, zniwelować różnice temperatur w ciągu doby, a zimą zapewnić dostarczenie powietrza cieplejszego niż na zewnątrz chlewni.

Poza technicznymi wskazówkami odnośnie do planowania budowy chlewni, na naszym seminarium poruszyliśmy też jeden z najaktualniejszych tematów w produkcji świń – znakowanie zwierząt. Najnowsze interpretacje przepisów przedstawił PLW w Brodnicy, Grzegorz Głogowski – poinstruował, jak znakować świnie zgodnie z nowymi wymogami.

Prosięta po urodzeniu muszą być oznakowane kolczykiem w ciągu 30 dni. Na zgłoszenie tego faktu do ARiMR rolnik ma 7 dni. Jeśli zwierzęta są przemieszczone do innego gospodarstwa, w którym będą przebywać dłużej niż 30 dni, wymaga się dodatkowego znakowania. Tatuaż można wykonać tuż przed sprzedażą. Fakt kolejnego oznakowania i przemieszczenia należy zgłosić do Agencji – wyjaśniał Głogowski.

Już dziś w Nowej Obrze pod Koźminem Wielkopolskim rozpoczynamy drugi dzień warsztatów dla producentów świń. Ponownie spodziewamy się pełnej sali i gradu pytań do naszych ekspertów.
pj-t



1 z 11
Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.

Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.

2 z 11
Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.

Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.

3 z 11
Powiatowy lekarz weterynariii w Brodnicy Grzegorz Głogowski mówił o nowych pzrepisach w zakresie znakowania świń.

Powiatowy lekarz weterynariii w Brodnicy Grzegorz Głogowski mówił o nowych pzrepisach w zakresie znakowania świń.

4 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

5 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

6 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

7 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

8 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

9 z 11
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.

10 z 11
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

11 z 11
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)