Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

O modernizacji i budowie chlewni w Małym Pułkowie

25.01.2017

Drukuj

O modernizacji i budowie chlewni w Małym Pułkowie

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Producenci świń, którzy zjawili się na naszym spotkaniu mogli wysłuchać wskazówek Bernharda Fellera – niezależnego eksperta ds. organizacji produkcji i budowy chlewni z IR Północnej Nadrenii–Westfalii – jak nie popełniać błędów podczas remontu lub planowania inwestycji w obiekty dla loch i prosiąt. Specjalista mówił na temat organizacji oraz wyposażenia poszczególnych sektorów w chlewni, odprowadzenia gnojowicy, a także wentylacji i ogrzewania budynków. Te wszystkie elementy składają się na powstanie wydajnego i energooszczędnego budynku, który zapewni zwierzętom optymalne warunki do osiągnięcia maksymalnych wydajności.

Jak twierdzi Feller, jednym z podstawowych czynników wpływających na produkcyjność stada podstawowego i wyników odchowu prosiąt jest mikroklimat. Na mikroklimat w chlewni składają się:

  • temperatura powietrza,
  • jego wilgotność,
  • prędkość przepływu powietrza,
  • temperatura podłogi i ścian,
  • przewodnośćciepła obszaru leżenia zwierząt.

Na warunki w chlewni wpływają również powietrze i gazy, pyły, bioareozole i inne czynniki biologiczne i chemiczne. Za utrzymanie optymalnego mikroklimatu w budynku odpowiada m.in. wentylacja. Jednak na jaki system się zdecydować?

r e k l a m a

– Możliwości jest wiele: wentylacja "na nos", dyfuzyjna, przez perforowany kanał pod sufitem, czy z kanału pod korytarzem głównym. Wybór zależy od indywidualnych warunków w chlewni – mówił Feller, choć podkreślał, że w ostatnich latach największym powodzeniem cieszy się wentylacja, która pobiera świeże powietrze z podziemnego kanału wybudowanego pod korytarzem głównym budynku. Takie rozwiązanie pozwala latem doprowadzić do chlewni powietrze o temperaturze niższej niż temperatura otoczenia, zniwelować różnice temperatur w ciągu doby, a zimą zapewnić dostarczenie powietrza cieplejszego niż na zewnątrz chlewni.

Poza technicznymi wskazówkami odnośnie do planowania budowy chlewni, na naszym seminarium poruszyliśmy też jeden z najaktualniejszych tematów w produkcji świń – znakowanie zwierząt. Najnowsze interpretacje przepisów przedstawił PLW w Brodnicy, Grzegorz Głogowski – poinstruował, jak znakować świnie zgodnie z nowymi wymogami.

Prosięta po urodzeniu muszą być oznakowane kolczykiem w ciągu 30 dni. Na zgłoszenie tego faktu do ARiMR rolnik ma 7 dni. Jeśli zwierzęta są przemieszczone do innego gospodarstwa, w którym będą przebywać dłużej niż 30 dni, wymaga się dodatkowego znakowania. Tatuaż można wykonać tuż przed sprzedażą. Fakt kolejnego oznakowania i przemieszczenia należy zgłosić do Agencji – wyjaśniał Głogowski.

Już dziś w Nowej Obrze pod Koźminem Wielkopolskim rozpoczynamy drugi dzień warsztatów dla producentów świń. Ponownie spodziewamy się pełnej sali i gradu pytań do naszych ekspertów.
pj-t


Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: Montaż kabiny, naprawa obrotomierza i klimatyzacja"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.
Warsztaty prowadził Bernhard Feller – niezależny ekspert ds. organizacji produkcji i budowy chlewni.
Powiatowy lekarz weterynariii w Brodnicy Grzegorz Głogowski mówił o nowych pzrepisach w zakresie znakowania świń.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
W warsztatach wzięło udział ponad 100 producentów trzody chlewnej.
Z sali padały liczne pytania.
Z sali padały liczne pytania.

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody