Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Opasy w miejsce świń

28.08.2017

Drukuj

Opasy w miejsce świń

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Świnie po lewej, krowy po prawej. Albo jeszcze inaczej wymieszane. Takich obór-chlewni jest coraz mniej, ale wciąż ich nie brakuje. I to w gospodarstwach liczących się na rynku. Według spisu ARiMR gospodarstw utrzymujących zarówno świnie, jak i bydło, w 2016 roku było ponad 100 tys. Ile z nich ma zwierzęta w jednym pomieszczeniu? Pod jednym dachem? Nie wiadomo. Tego w skali kraju nie wie raczej nikt.

Pętla się zaciska

O problemach takich gospodarstw sygnalizują nam Czytelnicy. Z jednej strony – obostrzenia w zakresie bioasekuracji ASF nie pozwalają na utrzymywanie świń i bydła w jednym pomieszczeniu. Z drugiej – przepisy dla producentów mleka, zaostrzające wykorzystanie pasz z komponentów GMO w żywieniu krów nie pozwalają na krzyżowanie się dróg produkcji pasz dla bydła i trzody. Rośnie ryzyko zanieczyszczenia pasz dla bydła przede wszystkim soją, stosowaną u świń. Kolejny problem to zapewnienie właściwych warunków dobrostanu i mikroklimatu dla świń i bydła w tym samym pomieszczeniu, szczególnie zimą. Jest to niemożliwe.

Nie da się efektywnie produkować mleka czy żywca po partyzancku. By móc zarabiać, trzeba to robić profesjonalnie. W przeciwnym razie jest to robota dla samej roboty.

Jasne, że gospodarstwo stojące na dwóch nogach, w produkcji zwierzęcej rekompensuje mlekiem czy wołowiną dołki w świniach i odwrotnie. W gospodarstwach dwukierunkowych konieczne jest określenie drogi rozwoju. Jeśli bydło i świnie, to w osobnych budynkach lub co najmniej w trwale oddzielonych pomieszczeniach. A to wymaga inwestycji, albo też zdecydowania się na jeden wiodący kierunek na większą skalę.

Wiele gospodarstw decyduje się na bydło mięsne. Dobra koniunktura na tym rynku zachęca do produkcji wołowiny, ale dojście do stada mamek trwa. Coraz więcej jest chętnych do wygodnego opasu, dlatego tak trudno o dobre cielęta za rozsądną cenę.

W gospodarstwach, które odwiedziliśmy, rolnicy najczęściej decydują się na bydło mięsne. Każdy musi jednak sam rozważyć swoją sytuację w gospodarstwie i podjąć decyzję, w jakim kierunku pójść. Na dłuższą metę pozostawienie świń i bydła w tych samych pomieszczeniach jest nie do pogodzenia.

Więcej przeczytasz we wrześniowym wydaniu top agrar Polska.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Apel do komisarza Wojciechowskiego: Te przepisy grożą utratą zysków przez polskich rolników

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody