StoryEditor

Polska branża trzodowa oczami zagranicznego specjalisty

Pracuje dla polskich firm od 15 lat. Uważa, że przez ten czas w branży trzodowej wiele się zmieniło. Zobacz wywiad z Brytyjczykiem Philem Boydem.
28.11.2017., 14:11h

Anna Kurek: Phil, miło widzieć Cię w Poznaniu. Podróżujesz po całym świecie odwiedzając fermy świń. Co myślisz o polskiej branży trzodowej i o polskich fermach świń?
Phil Boyd: Pracuję w Polsce dla dwóch różnych firm w sumie od 15 lat. Przez ten czas bardzo wiele się zmieniło. Teraz macie bardzo nowoczesne i w pełni profesjonalne fermy. Prawdopodobnie jedne z bardziej profesjonalnych w Europie. Tak, powiedziałbym, że zmiany, które nastąpiły przez te 15 lat są bardzo duże. 

Anna Kurek: Miło to słyszeć. A co myślisz o polskim rynku wieprzowiny? 
Phil Boyd: Polski rynek jest bardzo podobny do każdego innego w Europie. Wszyscy jesteśmy uzależnieni od niektórych czynników. Cokolwiek stanie się na rynku chińskim ma ogromny wpływ na nasze ceny. Cokolwiek stanie się w Rosji wpływa na nasz rynek. Nie jesteśmy odizolowani od tych czynników. Przeciwnie, zależymy od nich. 

Cały wywiad obejrzysz poniżej: 

Michał Kaliszan
Autor Artykułu:Michał Kaliszan
online marketing manager/redaktor w zespole top agrar Polska Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 20:11