StoryEditor

Polska na siódmym miejscu w produkcji jaj

Branża jajeczna to także powód do dumy dla rodzimej gospodarki – sugeruje firma Kompass. Polska zajmuje siódmą pozycję wśród największych producentów jaj w UE z 8% udziałem na rynku europejskim.
02.04.2015., 12:04h

W 2013 roku wyprodukowano 9 mln sztuk, z czego wyeksportowano 3,9 mld jaj, co stanowi 43% ówczesnej produkcji. Głównie wysyłaliśmy do Włoch, Niemiec i Holandii, ale największymi europejskimi odbiorcami jaj i przetworów są Japonia oraz Szwajcaria i pozyskanie tych rynków powinno stanowić wyzwanie dla polskich producentów – informuje firma Kompass.

Przypomnijmy, że w 2014 r. Unia Europejska więcej sprzedała na rynki zagraniczne jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich niż zakupiła.
Wzrost eksportu jaj wyniósł 6,5% i osiągnął pułap 228,7 tys. ton. W tym jaj spożywczych sprzedano o 1,8% więcej (82,7 tys. ton) niż w poprzednim roku. Jak podkreślają analitycy, szczególnym wzrostem eksportu charakteryzował wywóz albuminy jaj (+10,7%, wzrost do 122,6 tys. ton). 

W skali roku dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami oraz przetworami jajecznymi wzrosło o 11% i osiągnęło poziom 215,6 tys. ton. Najwięcej jaj eksportowała Holandia, Francja, Włochy, Niemcy, Belgia, Hiszpania, a także Polska.

Jednak w przypadku Polski wywóz jaj i przetworów był mniejszy o około 14% i spadł do 9,4 tys. ton. Mniejszy był też eksport polskich jaj spożywczych o 8,4% (spadek do 7 tys. ton). 

Unijne jaja trafiały przede wszystkim do Japonii (w ilości ok. 79 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj). Tutaj wywóz przez rok wzrósł aż o jedną czwartą. Duża ilość dostaw trafiła także do Szwajcarii (40 tys. ton) oraz Angoli (16 tys. ton).

Warto zwrócić uwagę na fakt, że zmienił się charakter dostaw – do tej pory eksportowano głównie jaja spożywcze, teraz znacząco wzrosła ilość wywożonej albuminy. W tym przypadku dużym odbiorcą stał się Izrael. Redukcji uległ natomiast eksport do Rosji (o 27%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (22%) i na Ukrainę (41%).

Znaczącemu uszczupleniu uległ również import jaj i przetworów z krajów trzecich - zmalał bowiem o 36% (do 13 tys. ton), głównie za sprawą skorygowanych prawie o 50% dostaw z USA. Ogółem w zaimportowanych towarach najwięcej było przetworów jajecznych – głównie z Indii (+45%, wzrost do 5,6 tys. ton).  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 02:45