Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Produkty mięsne otrzymają etykietę dobrostanu

20.01.2017

Drukuj

Produkty mięsne otrzymają etykietę dobrostanu

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Christian Schmidt, federalny minister rolnictwa Niemiec zadeklarował podczas targów Gruene Woche w Berlinie, że produkcja zwierzęca prowadzona w dobrostanie będzie oznaczona specjalną etykietą. Jest to wyraźny sygnał, który ma załagodzić trwający od lat spór pomiędzy rolnikami a środowiskiem organizacji konsumenckich. Te ostatnie non stop użalają się nad warunkami produkcji zwierzęcej.

Jak zawsze, wszystko kryje się w szczegółach, a o nich na razie nic nie wiadomo. Schmidt potwierdził dziennikarzom, że etykieta będzie początkowo przeznaczona dla produktów z mięsa wieprzowego, a następnie dla drobiu. Minister przewiduje, że do celów etykiety stworzona będzie lista jedenastu kryteriów; początkowo wdrażane mają być dwa.

Prawdopodobnie najpóźniej do Wielkanocy resort rolny RFN zamierza przedstawić pełną listę kryteriów w zakresie zachowania dobrostanu zwierząt. Schmidt obiecał także, że jeszcze przed wyborami przygotuje odpowiednie inicjatywy legislacyjne, tak, aby niezbędne decyzje weszły na początku następnej kadencji rządu. Jeśli to możliwe, odpowiednio etykietowane mięso i produkty wejdą na rynek już w 2018 roku, a budżet promocji tego znaku wyniesie 70 mln euro.

Joachim Rukwied, szef DBV (Związek Rolników Niemieckich) pochwalił pomysł etykiety, ale prosił ministra o to, by tej akcji brało udział możliwie najwięcej firm skupowych i przetwórczych, dzięki czemu powszechniej skorzystają na tym ich dostawcy – rolnicy.

Farmerom zależy bowiem na tym, by środowisko konsumenckie dowiedziało się, że zwierzęta utrzymywane są w najlepszych dla nich warunkach. Warto zaznaczyć, że organizacje konsumenckie także opowiadają się za etykietowaniem, jako symbolem „wiarygodności i jasności. Podobnego zdania są niemieckie organizacje zajmujące się ochroną zwierząt, określające inicjatywę tego typu jako „ważny krok” w produkcji zwierzęcej.


Fot. Messe Berlin


Widziałeś już nasze video "Dr Ryszard Kujawiak: Jesteśmy przyzwyczajeni do pracy w trudnych warunkach"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Po wysłodki bez kolejki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody