StoryEditor

Prognozy światowej produkcji wieprzowiny

Po dwuletniej, spadkowej tendencji w produkcji wieprzowiny na świecie, przewidywany jest wzrost populacji świń i rekordowy poziom importu wieprzowego mięsa w 2017 r.
13.12.2016., 09:12h

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), produkcja wieprzowiny w 2016 r. wyniesie 116,5 mln ton, co stanowi spadek o 0,6% w skali roku. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) jesienią tego roku prognozował spadek o 2% do 108,2 mln ton.

Wieprzowiny będzie więcej
Amerykanie przewidują, że w 2017 r. na świecie zostanie wyprodukowanych 111 mln ton wieprzowiny, a więc więcej o 2,5%. Wpływ na tendencje wzrostowe na globalnym rynku mięsa wieprzowego mają USA, Brazylia, Rosja i Chiny, które będą produkować o 4% więcej wieprzowiny.

Chiny napędzają eksport
Państwo Środka, jako lider na rynku wieprzowym, ze względu na przewidywany wzrost cen, w 2017 r. odbudują rodzime pogłowie trzody chlewnej. Potrzeby rynku wewnętrznego Chin są głównym czynnikiem prognozowanego wzrostu eksportu na świecie. Zdaniem FAO Chiny zakupią ponad jedną trzecią więcej wieprzowiny niż przed rokiem, podczas gdy według USDA import wyniesie dwukrotnie więcej, niż w 2016 r. Głównymi eksporterami mięsa wieprzowego do Chin pozostaną UE, USA i Kanada, przy czym obserwowane będą tendencje wzrostowe eksportu wieprzowiny europejskiej przy spadku importu z Ameryki.

Rola rosyjskiego embargo
Embargo rosyjskie spowodowało ekspansję europejskiego mięsa wieprzowego do Azji. Tegoroczny wzrost eksportu wieprzowiny z Unii może wahać się od ponad 20% do prawie 40% według różnych źródeł. Tym samym, kraje unijne umocnią się na miejscu głównego eksportera mięsa wieprzowego na świecie.    al, na podst. FAPA

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 11:27