Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl

Prosiąt bez liku

Obrazek

Dobra kondycja loch, optymalne żywienie i skuteczne krycie – tego potrzeba, aby rodzić jak najwięcej prosiąt. Profesjonaliści prezentują, jak wykorzystać potencjał genetyczny.

Anna Kurek26 lutego 2015, 12:09

Sytuacja rynkowa udowadnia, że na zysk mogą liczyć jedynie produkujący najlepiej i najefektywniej. W kolejnej części naszej serii dotyczącej odchowu licznych miotów prezentujemy, jak z plennymi lochami oraz ich potomstwem radzą sobie rolnicy opierający się na obecnej w naszym kraju już ponad 20 lat genetyce PIC.

Wyniki są najważniejsze

Artur Molski z Dobrzycy w pow. pleszewskim zaczynał przygodę ze świniami 6 lat temu, kiedy przejął po dziadku 14-ha gospodarstwo z 3 lochami. Dziś rolnik ma 80 loch, z czego ponad połowę stanowią maciory PIC, camborough+.

– Zaczynałem od loch polskiej genetyki. Jednak zależy mi na wyrównanych partiach zdrowych zwierząt – mówi rolnik. – Od roku wymieniam stado na nowy produkt PIC. Lochy te rodzą u mnie średnio 13 żywych prosiąt, z czego w 28. dniu odsadzam 11,8 prosięcia, o m.c. 7,8 kg. Maciory produkują dobry materiał do tuczu wykorzystując ok. 1 t paszy rocznie.

Molski waży wszystkie urodzone i odsadzane prosięta. Średnia urodzeniowa m.c. wynosi 1,38 kg. Rolnik nastawił się na sprzedaż 8-tyg. prosiąt ważących ok. 20-kg. Ponieważ odbiorcy oczekują partii liczących ok. 200 warchlaków, Molski produkuje w cyklu 5-tygodniowym. Stado podzielił na 4 grupy technologiczne po 20 loch. W ubiegłym roku przy skuteczności krycia ok. 90% i indeksie wyprosień 2,3 sprzedał 27 prosiąt od maciory. Pierwsze zakupione lochy dały już 3 mioty. – Loszki przyjeżdżają w wieku 150–155 dni i ok. 90 kg m.c. Po kwarantannie i aklimatyzacji w osobnym budynku wprowadzam je do stada i kryję  nasieniem (410 PIC) z zakupu, kiedy mają ok. 210–215 dni i ważą ok. 140 kg – tłumaczy Molski. Rolnik w grudniu ub.r. za loszkę z min. 14 sutkami płacił niecałe 900 zł/szt.

– Niemal wszystkie pierwiastki urodziły po 14–15 prosiąt – wskazuje.   aku

 

Więcej przeczytasz w najnowszym programie specjalnym "top świnie" dostępnym z marcowym numerem "top agrar Polska".


1 z 14
Molski karmi lochy indywidualnie, w zależności od ich kondycji.

Molski karmi lochy indywidualnie, w zależności od ich kondycji.

2 z 14
Wprowadzany do dróg rodnych kateter jest sterylnie zapakowany w folię.

Wprowadzany do dróg rodnych kateter jest sterylnie zapakowany w folię.

3 z 14
Zakwaszacz jest podawany przez do dosatron do wody do picia.

Zakwaszacz jest podawany przez do dosatron do wody do picia.

4 z 14
Od 3. dnia życia prosięta Molski dokarmia sypiąc pasze na maty legowiskowe nawet 4 razy dziennie.

Od 3. dnia życia prosięta Molski dokarmia sypiąc pasze na maty legowiskowe nawet 4 razy dziennie.

5 z 14
Artur Molski dokłada największe prosięta do loch, które mają wolne sutki.

Artur Molski dokłada największe prosięta do loch, które mają wolne sutki.

6 z 14
Na odchowalnię trafia co tydzień 2200 21-dniowych prosiąt.

Na odchowalnię trafia co tydzień 2200 21-dniowych prosiąt.

7 z 14
W loszkarni loszki hodowlane dostają paszę na mokro.

W loszkarni loszki hodowlane dostają paszę na mokro.

8 z 14
Lochy prośne są żywione na mokro.

Lochy prośne są żywione na mokro.

9 z 14
Lochy prośne stoją w kojcach samoblokujących.

Lochy prośne stoją w kojcach samoblokujących.

10 z 14
Selekcja polega na odbieraniu największych prosiąt z miotu i łączeniu z innymi o zbliżonej kondycji.

Selekcja polega na odbieraniu największych prosiąt z miotu i łączeniu z innymi o zbliżonej kondycji.

11 z 14
Kojec przygotowany do porodu.

Kojec przygotowany do porodu.

12 z 14
W jednej grupie technologicznej jest 180 loch.

W jednej grupie technologicznej jest 180 loch.

13 z 14
Tuż po urodzeniu prosięta są „panierowane” w zmielonych trocinach drewnianych.

Tuż po urodzeniu prosięta są „panierowane” w zmielonych trocinach drewnianych.

14 z 14
Urodzone w na fermie w Groden prosięta są oznakowane kolczykami.

Urodzone w na fermie w Groden prosięta są oznakowane kolczykami.

Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)