StoryEditor

Redukcja antybiotyków w hodowli świń to trudne zagadnienie

Chociaż w UE nie zostały jeszcze opracowane jasne przepisy dotyczące redukcji antybiotyków w hodowli świń, kilka państw członkowskich poczyniło poważne kroki w celu dalszego zmniejszenia zużycia antybiotyków na fermach trzody chlewnej.
29.07.2015., 13:07h

Obecnie 8 krajów pracuje na rzecz tworzenia polityki, zachęcającej do zmniejszenia terapeutycznego stosowania antybiotyków. Wśród nich pierwszym krajem była Dania, teraz bardzo zaangażowana jest Holandia, a w przyszłym tygodniu włączą się także Niemcy.

Trudne, acz ważne pytania
Co dokładnie dzieje się z antybiotykami terapeutycznymi w przemyśle trzody chlewnej w Europie? Czy są zakazane? A może nadal dozwolone? - Tego typu pytania padają bardzo często ze strony konsumentów, jednak odpowiedzi na nie są bardzo skomplikowane.

W dwóch krajach UE, nadmierne użycie antybiotyków jest karane, jednak w czterech krajach są prowadzone intensywne programy monitoringu, które mają pomóc producentom i weterynarzom osiągnąć maksymalny poziom redukcji antybiotyków oraz co najmniej jeden, w którym podobne podejście jest mocno dyskutowane i badane.

Sytuacja jest inna
Trzeba też zauważyć, że obecna sytuacja (w zakresie podejścia do redukcji antybiotyków w produkcji trzody chlewnej) jest inna niż w 2006 roku, kiedy to jedna Unia Europejska (UE) wprowadziła dyrektywy zakazujące użycia stymulatorów wzrostu (AGPS) u zwierząt. Oczywiście, terapeutyczne wykorzystanie antybiotyków nie może być całkowicie zakazane, ponieważ musi pozostać narzędziem, które lekarze weterynarii mogą stosować w celu poprawy zdrowia zwierząt. Działania zakazujące ich stosowania zagrażałyby zasadom dobrostanu zwierząt.

Dlatego alternatywą jest zmniejszenie lub ograniczenie ich wykorzystania. Z większą świadomością, przestrzegając bezpieczeństwa biologicznego, zdrowia i zasad kierowania stadem, rzeczywiście można osiągnąć redukcję – uważają specjaliści. Z tego powodu tak ważne jest, aby producenci wieprzowiny byli przekonani o słuszności właściwego (a więc ograniczonego) wykorzystania antybiotyków. W wielu krajach zostały opracowane systemy do monitorowania, będące narzędziami online, pomagającymi producentom uzyskać lepszą kontrolę nad zdrowiem hodowli.

Niektórzy są karani
W Danii i Holandii za nadmierne wykorzystanie antybiotyków w procesie produkcji świń, producenci otrzymują karę. W krajach tych funkcjonuje konkretna definicja „dawki dobowej” oraz „średniej dawki dobowej". Podobne definicje są określone dla każdego kraju i przeznaczone dla infrastruktury świń w danym państwie, zatem porównanie jest praktycznie niemożliwe, chociaż podejmowano już próby wprowadzenia większej unifikacji w tym procesie.  ag, na podst. pigprogress


Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 23:29