Reklama zniknie za 11 sekund

Rodzinna produkcja na Pomorzu

Obrazek

 

Pomorskie gospodarstwa zjamujące się produkcją świń są w znakomitej większości zaliczane do mniejszych i średnich. Jednak ich właściciele są nadzwyczaj zaradni i kreatywni. Dzięki temu udaje im się przetrwać na tym trudnym, w ostatnim okresie, rynku. 

Anna Kurek25 maja 2016, 06:00

Pomorskie jest na piątym miejscu pod względem pogłowia świń w Polsce. Utrzymywanych jest tutaj ok. 750 tys. szt. To stanowi ok. 6,9% krajowego pogłowia. Zarejestrowanych jest ok. 14 tys. stad, przy czym dominuje produkcja w cyklach zamkniętych oparta o 30–50 loch. 

Jak twierdzą pomorscy producenci świń w tym rejonie nie przyjęły się wielkotowarowe fermy, ani spółdzielnie. Raczej dominują gospodarstwa indywidualne, rodzinne. A zatem rolnicy muszą radzić sobie z coraz bardziej agresywnym rynkiem w pojedynkę.

Czerwcowy "top agrar Polska" poświęcony jest m.in. temu urokliwemu, ale nie zawsze łaskawemu  dla rolników  regionowi naszego kraju. W tym wydaniu programu specjlanego "top świnie" opisujemy trzy gospodarstwa, które zajmują się hodowlą świń. Każdy z naszych bohaterów znalazł pomysł na swój biznes. Od hodowli zarodowej, przez towarową, po produkcję wędlin z własnych tuczników. 

Zapraszamy do lektury. aku

Fot. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)