🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rozbudowa chlewni z myślą o następcy

04.09.2020

Drukuj

Rozbudowa chlewni z myślą o następcy

r e k l a m a

Michał Czech widzi przyszłość w produkcji świń i prowadzeniu rodzinnego 90-ha gospodarstwa. Razem z rodzicami Alicją i Janem pracują  intensywnie nad jego rozwojem – na początku roku zakończyli inwestycję w chlewnię na 70 loch w cyklu zamkniętym. Z premii dla młodego rolnika oraz wypracowanych środków 23-latek w zeszłym roku kupił 4 ha ziemi.
– Jeszcze do zeszłego roku nasze stado liczyło 25 loch F1, od których sprzedawaliśmy około 600 tuczników – mówi młody rolnik, a niebawem inżynier zootechniki, którą kończy w Bydgoszczy. – W dzisiejszych czasach takie stado to zdecydowanie zbyt mało, choćby dlatego, że partie tuczników poniżej 50 szt. sprzedaje się taniej niż fermówkę. Dlatego dążymy do powiększenia stada do 126 loch i sprzedaży partii liczących ponad 100 zwierząt.

Inwestycje małymi kroczkami

W starej chlewni na płytkiej ściółce ma więc powstać kolejnych 56 miejsc dla loch z odchowem. – To drugi etap inwestycji, oszacowanej łącznie na 2,8 mln zł, na którą w sumie przyznano nam 900 tys. zł z PROW. Prace planujemy zacząć jesienią, gdy ze starych budynków sprzedamy wszystkie tuczniki po poprzednim stadzie. Mamy nadzieję zasiedlić budynek w przyszłym roku – wyjaśnia Czech.
Dobre ceny żywca w ostatnim roku  podsycają chęć do inwestycji i pozwalają na szybszą spłatę zobowiązań. Jan Czech szacuje, że potrzeba im 3 lat, by zamknąć kredyt zaciągnięty pod budowę nowej chlewni. Równolegle z dopłatą na produkcję prosiąt rodzina otrzymała również 80-proc. dofinansowanie na ogrodzenie chlewni i zainstalowanie bramy dezynfekcyjnej na wjeździe.
 – W najbliższym czasie będziemy musieli jeszcze wybudować tuczarnię na 800 stanowisk, by pomieścić wszystkie tuczniki, gdy całe stado podstawowe będzie już produkowało na full – planują ojciec z synem.
Obecnie są na etapie rozkręcania produkcji. Od marca do sierpnia, co 3 tygodnie inseminowali po kolei grupy loszek Topigs Norsvin, które do gospodarstwa przyjechały w wieku 10–28 tygodni. W połowie sierpnia na świecie były już mioty od dwóch grup.
– Loszki dają średnio 13–14 prosiąt w miocie, więc jesteśmy zadowoleni z wyniku i czekamy z niecierpliwością na szczyt oprosień w przyszłym roku – mówi Michał Czech. – Obserwujemy porody, ale zwierzęta raczej nie potrzebują asysty. Prosięta osuszamy, a one samodzielnie szukają sutków. Są bardzo żywotne.
Nowym stadem loch zajmują się ojciec i syn, z kolei pani Alicja obchodzi 120 tuczników w starym budynku.
– Wygaszamy produkcję w starym stadzie, by nie przenieść żadnych chorób do nowego budynku. Z tego też powodu podzieliliśmy się obowiązkami – mama nie wchodzi do nowego obiektu – wyjaśnia młody hodowca.

Utrzymać zdrowe stado

r e k l a m a

Stado loch jest wolne od PRRS i innych chorób. Poza standardowym zestawem szczepień, prowadzący hodowlę lekarz weterynarii planuje immunizację prosiąt przeciwko cirkowirusom.
Aby ograniczyć możliwość dostania się patogenów do chlewni, Czechowie planują produkcję loszek  remontowych we własnym zakresie. W stadzie jest już 6 babek, które zostały pokryte knurem landrace. W pierwszych miotach babki dały po 7 loszek. Następne miesiące pokażą, ile z nich będzie pełnowartościowymi loszkami. – Inseminacja babek kosztuje nas 400 zł, podczas gdy loszek produkcyjnych – 38 zł/szt., ale to i tak jest taniej niż kupno zwierząt do remontu – wyliczają właściciele. – Żeby określić całkowite koszty produkcji, musimy jeszcze poczekać. Na razie szacujemy, że locha w cyklu produkcyjnym zje ok. 340 kg paszy.

Zmiany w gospodarstwie

Powiększenie produkcji świń będzie miało konsekwencje w postaci zmiany struktury zasiewów w gospodarstwie.
– Będziemy musieli zasiać zdecydowanie więcej zbóż, areał rzepaku już w tym roku ograniczymy z 35 do 25 ha. Ważą się też losy buraków – tłumaczy Jan Czech, który planuje żywienie wyłącznie na bazie mieszanek własnych. – Tylko prosięta do 20 kg karmimy gotową mieszanką – dodaje.
Współpraca rodziców z synem przebiega dobrze. Wspólnie rozwijają produkcję, bo młody garnie się do gospodarstwa i kształci w tym kierunku.
– Do emerytury zostało nam jeszcze 7 lat i wtedy syn przejmie nasz dorobek. Do tego czasu mamy nadzieję pospłacać wszystkie zobowiązania i zostawić mu czystą kartę – mówią rodzice. Do tej chwili  będą pracować razem.
– Może wreszcie pojedziemy na wakacje, jak będzie miał nas kto zastąpić przy zwierzętach – podsumowują.

Polecany artykuł

Ocena kondycji loch


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Brama dezynfekcyjna
Prodówka obsadzona lochami Topigs Norsvin.
Prodówka obsadzona lochami Topigs Norsvin.
Prodówka obsadzona lochami Topigs Norsvin.
Sektor krycia oraz sektor loch prośnych.
Sektor krycia oraz sektor loch prośnych.
Sektor krycia oraz sektor loch prośnych.
Michał z ojcem Janem Czechem.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody