Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Szukanie pomysłu na redukcję kosztów

Obrazek

Zachodni rolnicy również zmagają się z trudnościami na rynku, o czym przekonaliśmy się podczas kolejnego wyjazdu studyjnego "top agrar Polska" do Francji i Belgii.

Jan Beba3 kwietnia 2015, 12:21

– Przez dwa lata będę jeszcze produkował mleko, a potem podejmę decyzję, co dalej – mówi Jean François Verdenal, który wraz z bratem prowadzi 320-ha gospodarstwo we Francji. – Albo zainwestuję w nową oborę (za ok. 700 tys. euro), albo przestawię się na bydło mięsne – dodaje.

Ową niepewność rolnik uzasadnia wahaniami cen mleka, jakie mają miejsce w ostatnich miesiącach.

– W styczniu br. litr mleka kosztował 31 centów i przy tej cenie wychodzę na zero, ale tylko dzięki temu, że nie mam wielu zobowiązań – mówi. Jedyny kredyt na zakup ziemi spłacony zostanie za dwa lata. – Zatrudniam też dwóch pracowników, którzy właśnie za dwa lata przejdą na emeryturę – wyjaśnia.

W ostatnich miesiącach ceny mleka we Francji spadają. W ubiegłym roku płacono średnio 35 centów za litr netto. – W tym roku, w stosunku do poprzedniego, na litrze mleka stracę 4–5 centów – kalkuluje hodowca. Rolnik od dawna liczy koszty. Jego zdaniem przeciętny koszt wyżywienia krów to 0,12 euro na litr mleka. Większość pasz pochodzi z gospodarstwa, kupuje młóto browarniane, śrutę sojową i rzepakową. Dziennie krowy otrzymują 30 kg kukurydzy, 8 kg sianokiszonki, 8 kg śrut i 4 kg młóta, co stanowi porcję o poj. 31 l. Wydajne krowy mają dodatkową porcję paszy treściwej.

Na 220 ha gruntów bracia uprawiają 80 ha pszenicy, 40 ha rzepaku, 40 ha jęczmienia i 60 ha kukurydzy. Łąki zajmują 100 ha (koszone 3 razy w roku), w tym 10 ha lucerny. Dopłaty wynoszą ok. 260 euro/ha, co daje w sumie ok. 80 tys. euro w systemie płatności na gospodarstwo. – Aby maksymalnie ograniczyć koszty produkcji, wolałem zainwestować w siłę roboczą niż w nowoczesny sprzęt – wyjaśnia.

Na pytanie o sytuację na rynku mleka po zniesieniu kwot, usłyszeliśmy, że po 1 kwietnia będą one dalej obowiązywać, tyle że w innej formie. – Mleczarnie nie będą kupować więcej mleka, a za każdy litr poza umowną kwotę zapłacą nam tylko 5 centów – przewiduje hodowca. Jego zdaniem, po zniesieniu kwot 1/3 rolników we Francji zwiększy produkcję, 1/3 nie zmieni jej poziomu, a pozostali zlikwidują stada.

We francuskich gospodarstwach produkujących mleko problemem jest pozyskanie następców.

– Mleko jest przyszłością, ale to trudny zarobek – podsumowuje.

Pomocą dla budżetu gospodarstwa są pobliskie elektrownie wiatrowe. W okolicy jest ich 16, z czego 4 na gruncie rodziny Verdenala, która rocznie otrzymuje z tego 17 tys. euro.  jb

Więcej o belgijskich i francuskich sposobach na cięcie kosztów produkcji przeczytasz w kwietniowym wydaniu "top agrar Polska" od str.  46.

Nie masz jeszcze prenumeraty? Możesz ją zamówić korzystając z formularza zamawiania prenumeraty.


1 z 13
W sklepie w gospodarstwie Vincenta Brouillarda w świeże przetwory zaopatrują się m.in. okoliczni mieszkańcy.

W sklepie w gospodarstwie Vincenta Brouillarda w świeże przetwory zaopatrują się m.in. okoliczni mieszkańcy.

2 z 13
W ofercie gospodarstwa oprócz świeżych białych serów i jogurtów znajdziemy sery dojrzewające. Dziennie przerabia się tu ok. 400 l mleka.

W ofercie gospodarstwa oprócz świeżych białych serów i jogurtów znajdziemy sery dojrzewające. Dziennie przerabia się tu ok. 400 l mleka.

3 z 13
W oborach jest 100 krów o wydajności 9,5 tys. l. Organizacja wycieleń na okres letni ułatwia pracę i poprawia warunki zbytu cieląt.

W oborach jest 100 krów o wydajności 9,5 tys. l. Organizacja wycieleń na okres letni ułatwia pracę i poprawia warunki zbytu cieląt.

4 z 13
Jean Francois Verdenal (drugi z prawej) wspólnie z bratem prowadzi 320 ha gospodarstwo mleczne we Francji.

Jean Francois Verdenal (drugi z prawej) wspólnie z bratem prowadzi 320 ha gospodarstwo mleczne we Francji.

5 z 13
Dewizą Verdenala jest jakość mleka i zmniejszenie kosztów produkcji. Surowiec ma średnio 3,4% białka, 4,3% tłuszczu.

Dewizą Verdenala jest jakość mleka i zmniejszenie kosztów produkcji. Surowiec ma średnio 3,4% białka, 4,3% tłuszczu.

6 z 13
W ubiegłym roku ceny mleka były na poziomie średnio 0,35 euro/l netto. W styczniu br. płacono 0,31 euro co jest granicą opłacalności.

W ubiegłym roku ceny mleka były na poziomie średnio 0,35 euro/l netto. W styczniu br. płacono 0,31 euro co jest granicą opłacalności.

7 z 13
Hodowla bydła mięsnego to główny kierunek produkcji w gospodarstwie Vincenta Brouillarda, lecz nie najbardziej opłacalny.

Hodowla bydła mięsnego to główny kierunek produkcji w gospodarstwie Vincenta Brouillarda, lecz nie najbardziej opłacalny.

8 z 13
Krowy belgijskiego rolnika rodzą przez cesarskie cięcie. Do tego celu stworzono oddzielne pomieszczenie. Koszt zabiegu wynosi ok. 110 euro.

Krowy belgijskiego rolnika rodzą przez cesarskie cięcie. Do tego celu stworzono oddzielne pomieszczenie. Koszt zabiegu wynosi ok. 110 euro.

9 z 13
W ciągu pierwszej godziny po urodzeniu cielę otrzymuje ok 4 litrów siary. Dokładna ilość uzależniona jest od zawartości przeciwciał.

W ciągu pierwszej godziny po urodzeniu cielę otrzymuje ok 4 litrów siary. Dokładna ilość uzależniona jest od zawartości przeciwciał.

10 z 13
Miesiąc po urodzeniu cielęta otrzymują paszę treściwą a potem objętościową. Młodzież utrzymywana jest w grupowych kojcach.

Miesiąc po urodzeniu cielęta otrzymują paszę treściwą a potem objętościową. Młodzież utrzymywana jest w grupowych kojcach.

11 z 13
W gospodarstwie jest 250 krów. Na 60 ha zasiewana jest kukurydza (20 ha), zboża (10 ha), ziemniaki (5 ha) i trawy.

W gospodarstwie jest 250 krów. Na 60 ha zasiewana jest kukurydza (20 ha), zboża (10 ha), ziemniaki (5 ha) i trawy.

12 z 13
Mleko pozyskiwane jest ze stada krów mlecznych skrzyżowanych z rasą biało-błekitną. Ich wydajność jest na poziomie 5-6 tys. l.

Mleko pozyskiwane jest ze stada krów mlecznych skrzyżowanych z rasą biało-błekitną. Ich wydajność jest na poziomie 5-6 tys. l.

13 z 13
Przetwórnia znajduje się w zaadaptowanym budynku. Za litr przetworzonego mleka uzyskuje średnio 1,50 euro.

Przetwórnia znajduje się w zaadaptowanym budynku. Za litr przetworzonego mleka uzyskuje średnio 1,50 euro.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jan Beba
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)