Szukanie pomysłu na redukcję kosztów

Zachodni rolnicy również zmagają się z trudnościami na rynku, o czym przekonaliśmy się podczas kolejnego wyjazdu studyjnego "top agrar Polska" do Francji i Belgii.
– Przez dwa lata będę jeszcze produkował mleko, a potem podejmę decyzję, co dalej – mówi Jean François Verdenal, który wraz z bratem prowadzi 320-ha gospodarstwo we Francji. – Albo zainwestuję w nową oborę (za ok. 700 tys. euro), albo przestawię się na bydło mięsne – dodaje.
Ową niepewność rolnik uzasadnia wahaniami cen mleka, jakie mają miejsce w ostatnich miesiącach.
– W styczniu br. litr mleka kosztował 31 centów i przy tej cenie wychodzę na zero, ale tylko dzięki temu, że nie mam wielu zobowiązań – mówi. Jedyny kredyt na zakup ziemi spłacony zostanie za dwa lata. – Zatrudniam też dwóch pracowników, którzy właśnie za dwa lata przejdą na emeryturę – wyjaśnia.
W ostatnich miesiącach ceny mleka we Francji spadają. W ubiegłym roku płacono średnio 35 centów za litr netto. – W tym roku, w stosunku do poprzedniego, na litrze mleka stracę 4–5 centów – kalkuluje hodowca. Rolnik od dawna liczy koszty. Jego zdaniem przeciętny koszt wyżywienia krów to 0,12 euro na litr mleka. Większość pasz pochodzi z gospodarstwa, kupuje młóto browarniane, śrutę sojową i rzepakową. Dziennie krowy otrzymują 30 kg kukurydzy, 8 kg sianokiszonki, 8 kg śrut i 4 kg młóta, co stanowi porcję o poj. 31 l. Wydajne krowy mają dodatkową porcję paszy treściwej.
Na 220 ha gruntów bracia uprawiają 80 ha pszenicy, 40 ha rzepaku, 40 ha jęczmienia i 60 ha kukurydzy. Łąki zajmują 100 ha (koszone 3 razy w roku), w tym 10 ha lucerny. Dopłaty wynoszą ok. 260 euro/ha, co daje w sumie ok. 80 tys. euro w systemie płatności na gospodarstwo. – Aby maksymalnie ograniczyć koszty produkcji, wolałem zainwestować w siłę roboczą niż w nowoczesny sprzęt – wyjaśnia.
Na pytanie o sytuację na rynku mleka po zniesieniu kwot, usłyszeliśmy, że po 1 kwietnia będą one dalej obowiązywać, tyle że w innej formie. – Mleczarnie nie będą kupować więcej mleka, a za każdy litr poza umowną kwotę zapłacą nam tylko 5 centów – przewiduje hodowca. Jego zdaniem, po zniesieniu kwot 1/3 rolników we Francji zwiększy produkcję, 1/3 nie zmieni jej poziomu, a pozostali zlikwidują stada.
We francuskich gospodarstwach produkujących mleko problemem jest pozyskanie następców.
– Mleko jest przyszłością, ale to trudny zarobek – podsumowuje.
Pomocą dla budżetu gospodarstwa są pobliskie elektrownie wiatrowe. W okolicy jest ich 16, z czego 4 na gruncie rodziny Verdenala, która rocznie otrzymuje z tego 17 tys. euro. jb
Więcej o belgijskich i francuskich sposobach na cięcie kosztów produkcji przeczytasz w kwietniowym wydaniu "top agrar Polska" od str. 46.
Nie masz jeszcze prenumeraty? Możesz ją zamówić korzystając z formularza zamawiania prenumeraty.
Przeczytaj również

W sklepie w gospodarstwie Vincenta Brouillarda w świeże przetwory zaopatrują się m.in. okoliczni mieszkańcy.

W ofercie gospodarstwa oprócz świeżych białych serów i jogurtów znajdziemy sery dojrzewające. Dziennie przerabia się tu ok. 400 l mleka.

W oborach jest 100 krów o wydajności 9,5 tys. l. Organizacja wycieleń na okres letni ułatwia pracę i poprawia warunki zbytu cieląt.

Jean Francois Verdenal (drugi z prawej) wspólnie z bratem prowadzi 320 ha gospodarstwo mleczne we Francji.

Dewizą Verdenala jest jakość mleka i zmniejszenie kosztów produkcji. Surowiec ma średnio 3,4% białka, 4,3% tłuszczu.

W ubiegłym roku ceny mleka były na poziomie średnio 0,35 euro/l netto. W styczniu br. płacono 0,31 euro co jest granicą opłacalności.

Hodowla bydła mięsnego to główny kierunek produkcji w gospodarstwie Vincenta Brouillarda, lecz nie najbardziej opłacalny.

Krowy belgijskiego rolnika rodzą przez cesarskie cięcie. Do tego celu stworzono oddzielne pomieszczenie. Koszt zabiegu wynosi ok. 110 euro.

W ciągu pierwszej godziny po urodzeniu cielę otrzymuje ok 4 litrów siary. Dokładna ilość uzależniona jest od zawartości przeciwciał.

Miesiąc po urodzeniu cielęta otrzymują paszę treściwą a potem objętościową. Młodzież utrzymywana jest w grupowych kojcach.

W gospodarstwie jest 250 krów. Na 60 ha zasiewana jest kukurydza (20 ha), zboża (10 ha), ziemniaki (5 ha) i trawy.

Mleko pozyskiwane jest ze stada krów mlecznych skrzyżowanych z rasą biało-błekitną. Ich wydajność jest na poziomie 5-6 tys. l.

Przetwórnia znajduje się w zaadaptowanym budynku. Za litr przetworzonego mleka uzyskuje średnio 1,50 euro.