Zaloguj

Tańszy tucz mieszankami żytnimi

Żyto w roli paszy powoli zyskuje coraz więcej zwolenników. Jak bezpiecznie stosować to ziarno w żywieniu? Odpowiada świat nauki i praktyka.

Paulina Janusz-Twardowska30 października 2016, 05:30

Żyto tradycyjnie uprawiane w naszym kraju na słabszych glebach jest wciąż ostrożnie wykorzystywane w nowoczesnej produkcji świń. To konsekwencja myślenia o tym zbożu tylko w kategorii starych odmian populacyjnych, zawierających znaczne ilości substancji antyżywieniowych.

Tymczasem w ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany mieszańcowe, syntetyczne i hybrydowe, a nawet populacyjne, w których ziarnie hodowla obniżyła zawartość tych niekorzystnych substancji. Stosowanie tego ziarna w żywieniu świń jest niemal tak samo bezpieczne jak innych zbóż.

Przekonali się o tym nasi rozmówcy, właściciele rodzinnych gospodarstw nastawionych na produkcję trzody chlewnej. Ich opinie poznasz w listopadowym wydaniu programu specjalnego "top świnie". Zachęcamy do lektury!    pj-t


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ