Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Tańszy tucz mieszankami żytnimi

Obrazek

Żyto w roli paszy powoli zyskuje coraz więcej zwolenników. Jak bezpiecznie stosować to ziarno w żywieniu? Odpowiada świat nauki i praktyka.

Paulina Janusz-Twardowska30 października 2016, 06:30

Żyto tradycyjnie uprawiane w naszym kraju na słabszych glebach jest wciąż ostrożnie wykorzystywane w nowoczesnej produkcji świń. To konsekwencja myślenia o tym zbożu tylko w kategorii starych odmian populacyjnych, zawierających znaczne ilości substancji antyżywieniowych.

Tymczasem w ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany mieszańcowe, syntetyczne i hybrydowe, a nawet populacyjne, w których ziarnie hodowla obniżyła zawartość tych niekorzystnych substancji. Stosowanie tego ziarna w żywieniu świń jest niemal tak samo bezpieczne jak innych zbóż.

Przekonali się o tym nasi rozmówcy, właściciele rodzinnych gospodarstw nastawionych na produkcję trzody chlewnej. Ich opinie poznasz w listopadowym wydaniu programu specjalnego "top świnie". Zachęcamy do lektury!    pj-t



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)