Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tucz knurów zwiększa przyrosty

02.06.2019

Drukuj

Tucz knurów zwiększa przyrosty

Artykuł dostępny

Hiszpański rolnik Ramon Armengol stawia na tucz niekastrowanych knurów i jak sam twierdzi jest świadom knurzego zapachu mięsa. Jednak w swojej działaności widzi korzyści ekonomiczne Producent produkuje w oparciu na stadzie ok. 720 loch w cyklu zamkniętym. W swoim gospodarstwie wprowadził szereg rozwiązań, przez które obniżyły koszty produkcji. Bierze on udział w międzynarodowym projekcie EU PiG, w który z ramienia Polski zaangażowany jest również POLSUS.
 
Rolnik oszczędza czas na wykonanie kastracji, a tym samym zmniejsza koszt materiałów do zabiegu, środków znieczulających i przeciwbólowych. 
Ryzykiem jest możliwy przykry zapach mięsa i podwyższony poziom agresji i zachowań seksualnych świń. W celu zminimalizowania ryzyka tych zjawisk Armengol wprowadził m.in. zmienny system żywienia. Część Europy stanęła wobec wyzwania zakazu chirurgicznej kastracji prosiąt bez znieczulenia i środków przeciwbólowych począwszy od 2018 r. Przykład Hiszpanii pokazuje, że odchów niekastrowanych knurów jest możliwy też w innych krajach. 
 
Ramom Armengol twierdzi, że nakłady pracy na jedną świnię są 3,85% niższe bez kastracji, a przyrosty dzienne są o 3,6% niższe u niekastrowanych knurów w porównaniu z kastratami. Rolnik nie zaobserwował zwiększonych padnięć czy większych kosztów weterynaryjnych z powodu niewykonywania kastracji.
 
Więcej o programie EU PiG i korzyściach ekonomicznych wynikających z tuczu niekastrowanych knurów przeczytacie w czerwcowym wydaniu top agrar Polska – w programie specjalnym „top świnie

r e k l a m a

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rzecznik Praw Obywatelskich upomina się o rolników oczekujących na rozpatrzenie przez ARiMR wniosków

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

EU PiG – międzynarodowy projekt dobrych praktyk hodowlanych

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody