StoryEditor

Unijna wieprzowina potaniała prawie o 19%

Według najnowszych raportów Komisji Europejskiej, w styczniu br. Ze wszystkich rodzajów mięsa najbardziej taniała wieprzowina.
17.03.2015., 11:03h

Na przestrzeni całego roku dynamika spadku cen wieprzowiny w krajach UE była dość duża i wynosiła średnio -18,8%. Natomiast porównując stawkę wieprzowiny notowaną w styczniu z tą z grudnia 2014 r. widać, że spadek wynosił 3,4%. 

W pierwszym miesiącu tego roku średnia cena unijnej wieprzowiny wynosiła 1300,90 euro/t. Z kolei średnia cena wieprzowiny na rynku światowym w styczniu wynosiła 1433,60 euro/t (1666 dol/t). W porównaniu z ceną odnotowaną rok wcześniej widać, że zwiększyła się o 3,8%, natomiast w stosunku do ceny z grudnia 2014 r. spadła o 10,4%. Różnica (w styczniu 2015 r.) pomiędzy ceną unijną a globalną wynosiła 9% - o tyle dokładnie cena unijna była niższa od średniej stawki na świecie.

Na Polskim rynku ceny skupu żywca wieprzowego obecnie nadal pozostają na niskim poziomie. Swoje cenniki podwyższyły tylko te ubojnie, które przed tygodniem miały stawki najniższe w kraju, jednak podwyżki te nie były większe niż 10 gr/kg. Większość zakładów mięsnych kontynuowała w tym tygodniu trend spadkowy, a tylko nieliczne pozostały przy stawkach sprzed weekendu.  e-abi

Zobacz aktualne ceny skupu tuczników w kraju!
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:06