🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Uzależniliśmy się od importu warchlaków do tuczu

26.11.2020

Drukuj

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Uzależniliśmy się od importu warchlaków do tuczu

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

 Polska jest 5. największym importerem mięsa wieprzowego w Europie, mimo że jeszcze kilkanaście lat temu byliśmy jego eksporterem. Mamy 1,8 mln zł ujemnego bilansu w wieprzowinie, a pogłowie świń spadło w ciągu ostatnich 10 lat o ok. 35%, przez co cała krajowa produkcja tego gatunku mięsa jest uzależniona od importu prosiąt i warchlaków – mówił podczas wczorajszego Forum Rolników i Agrobiznesu Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso. 

W tym samym czasie produkcja żywca wieprzowego w Polsce spadła z 2,8 mln ton (2007) do 2,2 mln ton (2019), a 4-krotnie z 1,8 mld zł do 8,3 mld zł wzrósł import żywych świń i produktów wieprzowych – to ponad 400% wzrostu.

Niestety zdaniem naszego eksperta, najgorsze jest to, że nie mamy koncepcji rozwoju produkcji świń w Polsce. Od lat piętrzą się utrudniania w uzyskaniu przewagi kosztowej w porównaniu do kluczowych producentów wieprzowiny w UE. Wciąż mamy bardzo rozdrobnioną produkcję. Jego zdaniem w Niemczech 71% produkcji świń jest wytwarzane w 10 tys. gospodarstw o wielkości 1000 szt. i więcej. U nas funkcjonuje jedynie ok. 1000 gospodarstw wyspecjalizowanych odpowiadających za 25% krajowej produkcji. 

r e k l a m a

– W 2014 r. mieliśmy opracowaną strategię odbudowy pogłowia, nie był to może idealny dokument, ale zawierał co najmniej kilka rozwiązań, które można było wdrażać. Tak się nie stało i dziś za to płacimy – mówił Choiński. 

Polecany artykuł

V Forum Rolników i Agrobiznesu: w świniach nie jest dobrze!

I wcale nie należy iść w kierunku wyłącznie produkcji wielkotowarowej. Polska ma zdaniem Choińskiego warunki do tego, aby rozwijać produkcję dwukierunkowo. Powinniśmy pozwolić rozwijać się dużym gospodarstwom, jak też wspierać te drobne, rodzinne, chociażby poprzez skrócenie łańcucha dostaw. 

 

Zdaniem eksperta, aby polska produkcja trzody chlewnej ruszyła do przodu należy:

 

1. Wspierać odbudowę produkcji prosiąt poprzez:

– wsparcie finansowe rolników (programy),

– wdrożenie stref z przyspieszoną ścieżka inwestycyjną,

– reformę opłaty środowiskowej.

 

2. Skutecznie zwalczać ASF:

– zapewnić odszkodowania dla rolników i zakładów mięsnych z tytułu wstrzymania produkcji,

– wdrożyć procedury kompartmentu,

– zredukować populację dzików. 

 

3. Zachować konkurencyjność polskiego mięsa:

– utrzymać regionalizacje dla eksportu,

– odzyskać dostęp do utraconych rynków krajów trzecich,

– prowadzić inwestycje w gospodarstwach.

 

4. Usprawnić proces inwestycyjny:

– uprościć ścieżki inwestycyjne,

– skrócić termin wydawania pozwoleń na inwestycje,

– doprecyzować przepisy dla lokalizacji, budowy i eksploatacji obiektów inwentarskich. 


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody