StoryEditor

W styczniu unijna wieprzowina bardzo traciła

Poza Wielką Brytanią, w styczniu br. ceny wieprzowiny spadły aż w 25 krajach Wspólnoty. Na tym samym poziomie utrzymywały się stawki tylko na Cyprze.
18.02.2015., 11:02h

Wzrost cen w Wielkiej Brytanii był jednak bardzo nieznaczny – o około 0,1%. W pozostałych krajach stawki wyraźnie spadły. Średnia reprezentatywna cena wieprzowiny (kl. E) dla całej UE wynosiła 129,83 euro/100 kg. Było to mniej o 3,7% niż w grudniu 2014 r. i także o 18,7% mniej niż w styczniu 2014 r.   

Skąd takie zniżki? Eksperci zwracają uwagę na sezonowy spadek popytu na ten gatunek mięsa oraz na wyniszczające działanie wprowadzonego embargo rosyjskiego. Unijną wieprzowinę ratuje jedynie eksport do krajów Azjatyckich. Choć dla polskich dostawców wieprzowiny i ta droga została zamknięta ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Polski. Nasza wieprzowina znajduje odbiorców jedynie wśród innych krajów, ale i tutaj dużo zależy od kursu walut.

Ceny najbardziej spadały w: Grecji (-23,2%), Danii (-8,8%), Rumunii (-6,2%), Chorwacji (-6,1%), Szwecji (-5,9%), Czechach (-5,7%), na Malcie (-5,5%), Litwie (-5,4%), w Irlandii (-5,2%), Estonii (-5,2%), Austrii (-4,1%), na Łotwie (-3,6%), w Hiszpanii (-3,5%), Słowenii (-3,0%) oraz w Portugalii (-2,9%). W Polsce ceny także spadły, ale nie tak dynamicznie jak w innych krajach. Średnia stawka za wieprzowinę wynosiła w styczniu br. 126,20 euro/100 kg,  była niższa od grudnia 2014 r. o 2,7%. Prawie o tyle samo (o 2,8%) była niższa od średniej ceny w całej Unii. Jednocześnie przewyższyła o 2,6% średnią cenę w Danii.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 11:07