StoryEditor

Wyższy dobrostan jest w cenie

„Świnie hodowane z sercem” mają większą wartość. Przekonał się o tym duński rolnik, który otrzymuje dodatkowe wynagrodzenie za to, że zwierzęta mają dobrostan na najwyższym poziomie. 
31.05.2019., 13:05h
Duńczyk, Niels Aage Arve zajmuje się produkcją świń. Tuczniki, które sprzedaje oznakowane są logo „Świnie hodowane z sercem. Jest to logo  przeznaczone dla duńskiej wieprzowiny uzyskanej od zwierząt utrzymywanych w podwyższonych standardach dobrostanu. Koszty podwyższonych standardów rolnik pokrywa wyższą ceną uzyskiwaną za świnie. Duńska wieprzowina, która otrzymuje  składające się z 3 serduszek wskazujących standardy dobrostanu logo  jest poszukiwana przez wymagających, tamtejszych konsumentów.

System wymaga od rolnika, żeby nie przycinał ogonków, a zwierzęta muszą mieć stały dostęp do słomy. Powierzchnia w odchowalni i tuczarni świń musi być o 10% większa na zwierzę niż jest to wymagane przepisami. Gospodarstwo Aage Arve bierze udział w międzynarodowym projekcie EU PiG, w którym bierze również udział PZHiPTCh  POLSUS.
 
Niels Aage Arve twierdzi, że dodatkowa powierzchnia na jedno zwierzę zwiększa koszty stałe, a lochy pobierają więcej paszy. Koszty produkcji świń w podwyższonym dobrostanie wzrastają o 7,9% z 1,41 euro/kg do 1,52 euro/kg tucznika.
 
Więcej informacji o projekcie EU PiG oraz o kosztach i zyskach wynikających z wyższego dobrostanu przeczytacie w majowym wydaniu top agrar Polska – w programie specjalnym „top świnie.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:56