StoryEditor

Wzrasta spożycie wieprzowiny

Sytuacja na rynku trzody chlewnej nadal jest bardzo trudna.
06.11.2014., 09:11h

Jedyny pozytywny sygnał w ostatnich miesiącach to wzrost konsumpcji wieprzowiny w kraju w przeliczeniu na 1. mieszkańca.

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce nadal oscylują wokół 4 zł/kg. Podaż żywca krajowego nie jest duża, ale zalewa nas import mięsa wieprzowego, głównie z Niemiec i Danii. Niższe ceny skupu przełożyły się na obniżki cen wieprzowiny w sklepach i marketach, co zachęciło Polaków do kupowania tego gatunku mięsa.

Według najnowszych danych Agencji Rynku Rolnego, spożycie mięsa wieprzowego w Polsce w 2014 roku powinno wynieść ok. 38, 5 kg na 1 osobę. To oznacza wzrost o 3 kg w porównaniu z ubiegłym rokiem i zmianę spadkowej tendencji, która nastąpiła w ciągu ostatnich dwóch lat. Średnie spożycie tego gatunku mięsa w EU wyniesie w tym roku niewiele ponad 31 kg.

Wieprzowina jest jednym z ulubionych gatunków mięs Polaków, a jej konsumpcja ma podłoże tradycyjne. Wzrost spożycia wieprzowiny w tym roku pokazuje, że Polacy nie wystraszyli się ryzyka obecności wirusa ASF w tym mięsie, a widząc oszczędności w portfelach, wynikające z niższych cen wyrobów wieprzowych, chętniej sięgają po nie w sklepach.

Pozostaje mieć nadzieję, że wzmożony popyt na wieprzowinę wpłynie wkrótce na wzrost cen skupu żywca, które od kilku miesięcy są na poziomie nie gwarantującym producentom trzody opłacalności.  bcz

Źródło: ARR

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 15:50