Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zootechnik radzi: odsadzone w punkt

28.06.2020

Drukuj

Zootechnik radzi: odsadzone w punkt

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wraz z rozwojem produkcji żywca wieprzowego termin odsadzenia prosiąt ulegał zmianie. Dawniej preferowano odsadzenie prosiąt od matki w 8., a następnie w 6. tygodniu życia. Miało to pewne zalety, tj. lepszy rozwój układu trawiennego i odpornościowego, ale znacznie więcej wad. W myśl obecnie obowiązujących przepisów dobrostanu zwierząt przebywanie prosiąt z lochą nie może trwać krócej niż 28 dni, co pozwala na efektywne wykorzystanie macior i utrzymanie ich w dobrej kondycji. Jednak odsadzenie prosiąt w dalszym ciągu pozostaje jednym z najtrudniejszych etapów całego cyklu produkcyjnego. 

 

Odsadzenie = STRES

r e k l a m a

Odsadzenie jest silnym czynnikiem stresowym, który ma istotne znaczenie  dla wydajności produkcyjnej zwierząt. Odłączenie prosiąt od matki zmusza je do adaptacji do nowych warunków środowiskowych, a pozbawienie mleka matki – do pobierania paszy stałej. Prosięta 3–4-tygodniowe mają problemy z pobraniem paszy oraz jakością procesów trawiennych.

Około 10% zwierząt 30 godzin po odsadzeniu nie pobiera paszy stałej. Czasami wydłuża się to do 60 godzin, w wyniku czego stwierdza się brak przyrostu masy ciała lub nawet utratę masy ciała, co w konsekwencji prowadzi do obniżonego tempa wzrostu i zwiększenia wieku w dniu uboju. W takiej sytuacji tucz staje się droższy, a ilość wyprodukowanego mięsa z jednego stanowiska w odchowalni/tuczarni spada. Słaba kondycja generuje dodatkowe koszty, związane z ochroną zdrowia i regeneracją organizmu prosiąt, a także obniżeniem lub wzrostem padnięć. 

Wcześniejsze odsadzenie sprawia, że uniknięcie kryzysu odsadzeniowego jest trudniejsze niż dawniej. Moment rozdzielenia młodych od matki przypada na okres, w którym układ immunologiczny prosiąt nie jest jeszcze zbyt skuteczny, a szereg czynników stresogennych, działających na zwierzęta, może być przyczyną jeszcze większego osłabienia odporności. Nietrudno w tej sytuacji choćby o biegunki, które u tak młodych zwierząt często zagrażają życiu. 

Zapraszamy do lektury lipcowego wydania "top świnie", gdzie szeroko opisujemy ten problem. 

 


Widziałeś już nasze video "Czego oczekują producenci świń i w jakim kierunku podąża nauka? Andrei Bountovski i dr Robert Burek"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec lata z przymrozkami

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody