StoryEditor

Chroń się przed COVID-19: 7 zasad higieny w sklepie

Wszyscy zalecają zostań w domu. Jednak po najpotrzebniejsze zakupy trzeba wyjść. Sprawdź, jak chronić się przed koronawirusem w sklepie.
23.03.2020., 17:03h

Pandemia koronawirusa trwa. Wirus nie odpuszcza - każdego dnia przybywa zakażonych. Zewsząd słyszymy  jedno zalecenie: zostań w domu.

W piątek ubiegłego tygodnia premier Morawiecki poinformował, że Polska znajduje się w stanie epidemii. W związku z tym szkoły, przedszkola i żłobki, wszelkie ośrodki kulturalne i sportowe pozostają zamknięte, póki co do świąt wielkanocnych. Podtrzymany jest zakaz zgromadzeń ponad 50 osób, także na mszach świętych.

Jednak czasem z domu wyjść trzeba, choćby po podstawowe zakupy do pobliskiego spożywczaka. Do sklepów nie powinny jednak wybierać się osoby starsze, jako grupa najwyższego ryzyka oraz dzieci, które łatwo mogą rozwlekać chorobę. Po potrzebne produkty warto wybrać się w godzinach, w których jest najmniej klientów. W dzisiejszych czasach, warto zaopatrzyć się w większą ilość jedzenia i innych potrzebnych na bieżąco artykułów, by ograniczyć wizyty w sklepie. Podczas zakupów należy też zachować środki ostrożności.

Jak zachować się w sklepie?

W obecnej sytuacji szczególnie osoby starsze powinny unikać wychodzenia z domu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz SANEPID wskazują na podstawowe zasady, jakie powinniśmy zachować podczas zakupów.


1. Unikaj przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymuj odstępy w kolejkach, najlepiej na około 1,5 m. Jeśli sklepik jest niewielki, niech w środku nie przebywają więcej niż dwie osoby.

2. Pamiętaj o higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, tj. pieczywa, orzechów i owoców.

3. Do pakowania żywności używaj jednorazowych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigieniczne jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, suszone owoce).

4. W miarę możliwości kupuj pakowane owoce i warzywa, które będziesz spożywać bez obróbki termicznej. Unikaj produktów wystawionych na ladach, bez żadnych osłon.

6. Jeśli możesz, płać kartą – gotówkę dotyka bardzo wiele osób i może się na niej przenieść wirus.

7. Po powrocie z zakupów dokładnie umyj ręce. Powtórz tę czynność, gdy rozpakujesz nabyte produkty i rozlokujesz je po szafkach.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 13:33