Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czas na suszenie owoców i warzyw

04.08.2020

Drukuj

Czas na suszenie owoców i warzyw

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Owoce zerwane z przydomowego sadu możemy nie tylko przerobić na dżemy czy kompoty, ale również suszyć. Dojrzałe jabłka, morele, śliwki i gruszki po ususzeniu nabierają jeszcze słodszego i intensywniejszego smaku. Rzadziej suszy się warzywa, które są bardziej pikantne niż świeże, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do bulionu lub zupy.

Jak suszyć owoce i warzywa?

  • owoce i warzywa tniemy na jak najcieńsze plasterki,
  •  susz układamy na sicie pojedynczymi warstwami, zachowując odstęp między poszczególnymi kawałkami,
  • suszymy w temperaturze od 30–60°C, aby nie pozbawić ich substancji odżywczych,
  • długość suszenia zależy od rodzaju owocu, jego wielkości, grubości i zawartości wody. Jeśli środek jest suchy, a one same giętkie i szorstkie w dotyku, oznacza to, że proces
  • aby zapobiec przebarwieniom, jabłka i owoce o jasnej skórce bezpośrednio po pokrojeniu zanurzamy w rozrzedzonym roztworze soku z cytryny bądź soli.

Bogatszy smak

r e k l a m a

Suszy się najczęściej owoce, m.in. talarki jabłek, morele, śliwki i gruszki. Słodkie i dojrzałe owoce po ususzeniu nabierają jeszcze słodszego i intensywniejszego smaku. Tylko jagody tracą zawsze nieco ze swojego aromatu. Rzadziej suszy się warzywa. Ususzone są bardziej pikantne niż świeże, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do bulionu lub zupy. Szczególnie dobre efekty przynosi suszenie cukinii i pomidorów. Drobno pokrojone grzybyi zioła powiązane w luźne pęczki można suszyć również bez suszarki w ocienionym, przewiewnym miejscu.

Na czym polega proces suszenia?

Podczas suszenia ciepłe powietrze przepływa przez produkty, zmniejszając ich wilgotność. Świeże owoce w 80–90% składają się z wody; po ususzeniu jej zawartość zmniejsza się do 13–14%. Tym samym mikroorganizmy (bakterie, grzyby pleśniowe, drożdżaki) i enzymy zostają pozbawione surowca niezbędnego w procesie rozkładu. Podczas suszenia owoce kurczą się, stają się lżejsze i zmieniają kolor. Przykładowo z 10 kilogramów świeżych jabłek otrzymamy około kilogram suszonych. W przeciwieństwie do gotowania, przy suszeniu wiele substancji odżywczych zostaje zachowanych w skondensowanej formie. Inaczej jest tylko w przypadku witamin B i C. Na skutek utraty wody zawartość cukru w owocach silnie wzrasta. Zwiększa to ich trwałośći sprawia, że świetnie nadają się jako przekąska podczas pracy na dworze oraz pieszych wycieczek.

Od prostoty do profesjonalizmu

W słoneczne, ciepłe i suche dni, talarki jabłek i gruszek można suszyć na suszarce lub ruszcie na świeżym powietrzu. Na starej ramie okiennej albo drewnianym stelażu zbitym z listewek rozpinamy siatkę ze stali szlachetnej lub tworzywa sztucznego i przymocowujemy ją zszywkami. Siatkę można również przytwierdzić do ramy, obijając ją od zewnątrz drewnianymi listewkami. Do budowy suszarki nie powinno się natomiast używać aluminium ani zwykłej stali, jako że mogą one wejść w reakcję chemiczną z owocami. W suche i wietrzne dni suszarkę stawiamy na stojaku na dworze w słonecznym lub na wpół ocienionym miejscu. Jeżeli jako podstawki użyjemy stołu, dla lepszej wentylacji między suszarkę a blat należy wsunąć kamienie lub kilka gałązek.

Widziałeś już nasze video "Mnóstwo ciekawych tematów w sierpniowym numerze top agrar Polska – sprawdź!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

ASF w Niemczech: czy wirus się rozprzestrzeni?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody