Kapusta - nie tylko na świąteczny stół!

Uwielbiamy kapustę, szczególnie w bigosie, ale warzywo to powinno nam towarzyszyć nie tylko od święta. Kapusta to witaminowa bomba, która ma nawet chroni przed nowotworami.
Czy wiesz, że kapusta głowiasta, którą siejesz na ogródku lub kupujesz w pobliskim warzywniaku to tylko jedna z ponad 20 odmian kapusty uprawianych w Europie. W Polsce oprócz niej jadamy kapustę czerwoną i pekińską, chętnie też wybieramy inne warzywa z rodziny kapustnych. To wyjątkowo zdrowa rodzina, bo każdy jej członek (kalafior, brukselka, brokuł, kalarepa, jarmuż) może pochwalić się mnóstwem wartości odżywczych. Co ważne dla każdego kto dba o linię, kapusta ma tylko 33 kalorie w 100 g i należy do warzyw o najniższym indeksie glikemicznym – IG kapusty wynosi zaledwie 15.
Kapusta wspiera układ pokarmowy i odporność
Choć kapusta ma właściwości wzdymające, stanowi cenne wsparcie dla układu pokarmowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który nie dość, że szybko syci, to jeszcze pomaga nam sprawniej trawić. Sok z surowej kapusty bywa polecany na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także na niestrawność. Kapusta jest również bogatym źródłem witaminy C. 100 g kapusty pokrywa ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę, która skraca czas trwania infekcji i pomaga wzmocnić odporność. Resztę dziennego zapotrzebowania możemy uzupełnić np. szklanką soku jabłkowego lub papryką, która zawiera nawet kilka razy więcej witaminy C od cytryny. A oprócz tej witaminy, warto wzmocnić odporność także naturalnym probiotykiem, czyli kapustą kiszoną. Jak wszystkie kiszonki, tak i ona wspiera florę bakteryjną jelit, a to z jelit pochodzi duża część naszej odporności i dobrego samopoczucia – ok. 90% serotoniny, czyli neuroprzekaźnika nazywanego „hormonem szczęścia” powstaje właśnie w nich2!
Prozdrowotne właściwości kapusty nie kończą się na odporności, bo zawarta w niej witamina C to składnik ważny między innymi dla produkcji kolagenu, czyli budulca naszej skóry. W połączeniu z prowitaminą A, którą znajdziemy np. w soku marchwiowym, można w pełni zadbać o jędrność skóry od wewnątrz. Jedzenie kapusty jest również korzystne dla kości dzięki obecności witaminy K – 100 g kapusty pokrywa prawie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik3.
Kapusta w profilaktyce nowotworów
Oprócz witamin w kapuście znajdziemy sporo folianów, które wspomagają wiele procesów w naszym organizmie. Foliany są silnymi przeciwutleniaczami: chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i mają udowodnione działanie antynowotworowe. Podobnie zresztą jak antocyjany: barwniki obecne w kapuście czerwonej i innych ciemnych warzywach, owocach i sokach, takich jak buraki czy czarne porzeczki.
Nasze babcie już dawno odkryły dobroczynne działanie kapusty. Liście od pokoleń stosuje się jako okład na stłuczenia, obrzęki, a także bóle stawów. Z kolei sok z kapusty pomaga na bolące gardło.