StoryEditorMateriał promocyjny

Poddziałanie: Wsparcie tworzenia i działania grup operacyjnych EPI na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa (Współpraca w ramach grup EPI)

Działanie:  Współpraca w ramach grup EPI.
28.10.2019., 15:10h
Wsparcie w ramach tego działania dotyczy tworzenia i funkcjonowania grup operacyjnych na rzecz innowacji (EPI) oraz realizacji przez te grupy projektów, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie nowego lub znacznie udoskonalonego produktu objętego załącznikiem I do Traktatu o funkcjonowaniu UE lub nowych lub znacznie udoskonalonych technologii lub metod organizacji lub metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych objętych ww. załącznikiem I.

Możliwe jest także realizowanie operacji z zakresu tworzenia lub rozwoju krótkich łańcuchów dostaw lub rynków lokalnych, dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu ww. produktów - w tym przypadku dodatkowym wymogiem jest uczestnictwo w grupie operacyjnej, co najmniej 10 rolników.

Jakie można otrzymać wsparcie:
  • 100% kosztów ogólnych (np. uzyskanie opinii o innowacyjności, sprawowanie nadzoru inwestorskiego i autorskiego, przygotowanie dokumentacji technicznej operacji),
  • 90% kosztów badań (np. zakup materiałów i sprzętu laboratoryjnego niebędących środkami trwałymi, zakup materiałów oraz podzespołów, wynagrodzenia osób bezpośrednio wykonujących badania w ramach operacji),
  • 50% kosztów „inwestycyjnych” (np. budowa, przebudowa lub remont połączony z modernizacją obiektów lub infrastruktury, zakup lub instalacja: nowych maszyn lub urządzeń, nowej aparatury naukowo-badawczej lub innych nowych urządzeń służących do wykonywania badań),
  • koszty ogólne mogą stanowić nie więcej niż 20% pozostałych kosztów kwalifikowalnych operacji oraz kosztów bieżących, i nie więcej niż 500 000 zł.
  • koszty bieżące mogą stanowić nie więcej niż 20% kosztów „inwestycyjnych” i badań, i wypłacane są w formie ryczałtu.
  • koszty „inwestycyjne”, koszty badań i koszty bieżące nie mogą przekroczyć 5 mln zł na jedną operację. Pomoc przyznana i wypłacona na jedną operację nie może przekroczyć 5,5 mln zł.

Dotychczas odbyły się dwa nabory wniosków o przyznanie pomocy:
  • I nabór: 30.06.2017 r. - 31.07.2017 r, podczas którego zostało złożonych 90 wniosków na kwotę 322 mln zł, w tym EFRROW 205 mln zł. Zawarto 10 umów na kwotę 29 mln zł, w tym EFRROW 18 mln zł. Złożono dotychczas 13 wniosków o płatność na kwotę 12 mln zł, w tym EFRROW 8 mln zł.
  • II nabór: 16.11.2018 r. - 14.01.2019 r, podczas którego złożono 90 wniosków na kwotę 296 mln zł, w tym EFRROW 188 mln zł. Obecnie trwa ocena złożonych wniosków.

Kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy planowany jest w listopadzie/grudniu 2019 r.

E-skrzynka Lokalizacja: województwo kujawsko- pomorskie
Producenci wiejskiej e-skrzynki jako grupa, która skupia lokalnych rolników prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny (RHD), działalność Marginalną Lokalną Ograniczoną (MLO), gospodarstwa ekologiczne i pasieczne. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy utworzyli w ramach działania Współpraca konsorcjum. Istotą przedsięwzięcia jest koncepcja działania zbiorowego. Taka forma współpracy jest dotąd nieznana na rynku lokalnym. Nie istnieje podmiot, który skupiałby rolników/przetwórców oferujących tak różnorodny asortyment żywności. W odpowiedzi na oczekiwania, konsumenci po raz pierwszy będą mogli w jednym miejscu zamówić różnego rodzaju żywność głównie pochodzącą od producentów rolnych. Zakupy będą mogły być dokonywane różnymi drogami. Celem projektu jest wybranie najkorzystniejszego sposobu dystrybucji produktów rolnych spośród innowacyjnych modeli sprzedaży żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw, takich jak: sklepy przyzagrodowe, internetowa platforma sprzedażowa czy grupy zakupowe. Bardzo istotnym elementem projektu będzie stworzony przez Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy wewnętrzny system jakości, który da gwarancję produktów najwyższej jakości. Wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa oraz polepszeniem się sytuacji materialnej polskich rodzin wzrasta zapotrzebowanie na produkty lokalne i tradycyjne. Motywacja jaką kierują się konsumenci przy wyborze żywności tego rodzaju, to nie tylko walory smakowe i standard zdrowotny, ale też chęć wsparcia polskiej gospodarki. Konsumenci szukają żywności nisko przetworzonej, pewnego pochodzenia, jednocześnie większość z nich zgłasza problem dotyczący jej dostępności. Wyżej przedstawione konsorcjum jest odpowiedzią na dotychczasowe.



Materiał informacyjny MRiRW

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wspolpracawsparcie-tworzenia-i-dzialania-grup-operacyjnych-epi-na-recz-wydajnego-i-zrownowazonego-rolnictwa

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/harmonogram-naboru-wnioskow-prow-2014-2020


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Materiał opracowany w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 16:06