Pomoc dla producentów mleka i wieprzowiny od 18 lutego!

Już niedługo producenci mleka i wieprzowiny będą mogli skorzystać z dopłat unijnych, przyznanych przez Komisję Europejską jeszcze w ub. r. Agencja Rynku Rolnego przygotowuje się do przyjmowania wniosków od rolników, chociaż ostateczne wzory formularzy nie są jeszcze gotowe.
Miesiąc na złożenie
Od 18 lutego 2016 r. do 18 marca 2016 r. w Oddziałach Terenowych ARR będzie można składać wnioski o wsparcie w sektorze mleka i wieprzowiny. Pomoc udzielana będzie w drodze decyzji administracyjnej, przez dyrektora oddziału terenowego Agencji w terminie 3 miesięcy od dnia, w którym upływa termin składania wniosków, czyli do 18 czerwca 2016 r. Środki finansowe z tytułu wsparcia zostaną wypłacone najpóźniej do 30.06.2016 r. Wniosek w najbliższych dniach ukaże się na stronie internetowej ARR.
Dla kogo dopłaty?
W przypadku producentów mleka wsparcie udzielane jest rolnikowi, który w roku kwotowym 2014/2015 wprowadził do obrotu mleko w ilości nie mniejszej niż 15 000 kg i nie większej niż 300 000 kg oraz jeśli w dniu złożenia wniosku o udzielenie wsparcia posiada co najmniej 3 krowy typu użytkowego (mleczny lub kombinowany) w wieku przekraczającym 24 miesiące, zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt.
Natomiast producenci świń mogą liczyć na wsparcie, jeżeli według danych zawartych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, w dniu 30 września 2015 r. posiadali nie więcej niż 2000 świń, w okresie od dnia 1 października 2015 r. do dnia 7 stycznia 2016 r. co najmniej 5 świń sprzedanych przez tego producenta zostało poddanych ubojowi w rzeźni oraz w okresie od 1 października do 31 grudnia 2015 r. sprzedali z przeznaczeniem do uboju co najmniej 5 i nie więcej niż 2000 świń, objętych kodem CN 0103 92 19 lub loch objętych kodem CN 0103 92 11. dj