VAT na materiał genetyczny – czy wróci stawka 8%?

- Wyższa stawka podatku VAT mocno da się we znaki małym, jak i średnim gospodarstwom, w tym tzw. rolnikom ryczałtowym, którzy zostaną pozbawieni możliwości odliczenia VAT-u naliczonego na podstawie faktur dokumentujących poszczególne zakupy. Decyzja o poniesieniu stawki VAT spowoduje również zwiększenie importu nasienia oraz spadek konkurencyjności polskich podmiotów gospodarczych, co budzi wielkie obawy rolników, producentów i przedsiębiorców dostarczających ww. nasienie na polski rynek – napisała posłanka Nowogórska w interpelacji, w której pyta resort rolnictwa co zamierza zrobić z 15% podwyżką VAT-u.
Pismo w tej sprawie 1 lipca zostało przesłane na ręce ministra finansów Tadeusza Kościńskiego. Przypomniano w nim, ze Polska należy do czołowych producentów mleka krowiego w Unii Europejskiej, a krajowa produkcja surowca mlecznego systematycznie rośnie. Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego produkcja ta w 2018 r. kształtowała się na poziomie ok. 14,2 mld kg, a szacunkowe dane na 2019 r. wskazują wzrost do poziomu 14,5 mld kg. Jednocześnie krajowa produkcja mleka znacząco przewyższa poziom wewnętrznego zapotrzebowania. W rezultacie w 2018 r. Polska wyeksportowała produkty mleczarskie, które w ekwiwalencie mleka wyniosły ok. 4,6 mld kg, tj. około 32% produkcji mleka ogółem. Z kolei import przetworów mlecznych do Polski jest niewielki i wynosi średnio w ostatnich latach ok. 1,9 mld kg.
- Mając na uwadze powyższe, w opinii MRiRW zwiększenie podatku VAT na materiał genetyczny zwierząt hodowlanych nie powinno mieć natychmiastowego i bezpośredniego wpływu na zwiększenie importu przetworów mlecznych do Polski. Jednakże może przyczynić się do wyhamowania obserwowanego postępu biologicznego przejawiającego się m.in. w ww. cechach użytkowych, a tym samym doprowadzić do niekorzystnych zmian w mleczności krów mlecznych. W dłuższej perspektywie mogłoby być czynnikiem wpływającym na wielkość krajowej podaży surowca mlecznego. W takiej sytuacji, przy założeniu stałego lub rosnącego trendu w konsumpcji przetworów mlecznych, jak również braku gwałtownego przyrostu pogłowia krów mlecznych, zmniejszeniu uległyby w pierwszej kolejności możliwości wywozu polskich przetworów mlecznych za granicę – napisał wiceminister Szymon Giżyński.