Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

07.04.2019

Drukuj

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

Artykuł dostępny

Biała kiełbasa czy to sauté, czy jako baza do dań lub ich składnik najlepiej smakuje, gdy jest odpowiedniej jakości. Zatem jeśli nie masz czasu na wyrób białej w zaciszu własnej kuchni lub nie masz zaprzyjaźnionego rzeźnika, dokładnie czytaj etykiety na gotowych wyrobach.

r e k l a m a

Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.

CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona

Polecany artykuł

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.

Czego potrzebujesz?

  • 5-6 białych surowych kiełbas,
  • płat francuskiego ciasta,
  • jajko,
  • garść majeranku.

Jak to zrobić?


1. Ciasto rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Z obu stron oprósz majerankiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

2. Całą kiełbasę zawiń w pojedynczą warstwę ciasta. Zawijasa wysmaruj rozkłóconym jajkiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

3. Roladę pokrój na 2 cm kawałki i nabij luźno na patyczki do szaszłyków.

biała kiełbasa w cieście francuskim

4. Piecz w temp. 170 C przez około 15–20 min, aż ciasto się przyrumieni.

biała kiełbasa w cieście francuskim

ZOBACZ WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH!

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – trend wzrostowy

Czytaj

Zobacz wideo

Kwietniowy numer top agrar Polska – zobacz o czym piszemy!

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody