Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

07.04.2019

Drukuj

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Biała kiełbasa czy to sauté, czy jako baza do dań lub ich składnik najlepiej smakuje, gdy jest odpowiedniej jakości. Zatem jeśli nie masz czasu na wyrób białej w zaciszu własnej kuchni lub nie masz zaprzyjaźnionego rzeźnika, dokładnie czytaj etykiety na gotowych wyrobach.

Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.

CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona

Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.

r e k l a m a

Czego potrzebujesz?

  • 5-6 białych surowych kiełbas,
  • płat francuskiego ciasta,
  • jajko,
  • garść majeranku.

Jak to zrobić?


1. Ciasto rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Z obu stron oprósz majerankiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

2. Całą kiełbasę zawiń w pojedynczą warstwę ciasta. Zawijasa wysmaruj rozkłóconym jajkiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

3. Roladę pokrój na 2 cm kawałki i nabij luźno na patyczki do szaszłyków.

biała kiełbasa w cieście francuskim

4. Piecz w temp. 170 C przez około 15–20 min, aż ciasto się przyrumieni.

biała kiełbasa w cieście francuskim

ZOBACZ WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH!

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mrozy i śnieg ścięły rzepak – co robić?

Czytaj

Zobacz wideo

Kwietniowy numer top agrar Polska – zobacz o czym piszemy!

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody