Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim
Biała kiełbasa to obowiązkowy punkt programu podczas wielkanocnego śniadania. Ten tradycyjny przysmak możesz podać w niespodziewanej odsłonie - jako szaszłyk we francuskim cieście.
Biała kiełbasa czy to sauté, czy jako baza do dań lub ich składnik najlepiej smakuje, gdy jest odpowiedniej jakości. Zatem jeśli nie masz czasu na wyrób białej w zaciszu własnej kuchni lub nie masz zaprzyjaźnionego rzeźnika, dokładnie czytaj etykiety na gotowych wyrobach.
Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.
CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona
Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.
Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.
CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona
Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.
Czego potrzebujesz?
- 5-6 białych surowych kiełbas,
- płat francuskiego ciasta,
- jajko,
- garść majeranku.
Jak to zrobić?
1. Ciasto rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Z obu stron oprósz majerankiem.

2. Całą kiełbasę zawiń w pojedynczą warstwę ciasta. Zawijasa wysmaruj rozkłóconym jajkiem.

3. Roladę pokrój na 2 cm kawałki i nabij luźno na patyczki do szaszłyków.

4. Piecz w temp. 170 C przez około 15–20 min, aż ciasto się przyrumieni.

ZOBACZ WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH!
Przeczytaj również
Biała kiełbasacebula czerwonaciasto francuskiekulinariaprzepisytop agrarWielkanocwielkopolska biała parzona
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora