Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Brownie pod lekką kołderką - przepis

06.03.2019

Drukuj

Brownie pod lekką kołderką - przepis

Artykuł dostępny

Która z nas nie lubi czekolady? To właśnie ona poprawia nam nastrój, gdy życie pędzi zbyt szybko lub gdy dopada nas chandra. Dla prawdziwych fanek i fanów czekolady, klasyczny murzynek to zbyt mało. Dopiero ciasto czekoladowe, czyli brownie zaspokaja czekoladowy głód. Jak zrobić klasyczne brownie? To nic trudnego. Przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny.  Lista składników jest na prawdę krótka. Jej trzon stanowi gorzka czekolada. Pamiętaj, im większy udział kakao, tym zdrowsza czekolada, ale jej smak jest bardziej intensywny.

r e k l a m a

By dogodzić sobie jeszcze bardziej, warto uzupełnić ciasto niebiańskim kremem mascarpone i owocami. Polecam truskawki. To trio: ciasto czekoladowe, aksamitny krem śmietankowy i świeże owoce tworzą deser, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czego potrzebujesz?
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 400 g truskawek.
Jak to zrobić?
Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem podgrzewając na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia. Do miseczki wbij 2 całe jaja oraz 4 żółtka i wymieszaj. Połącz je z czekoladą i masłem.

Polecany artykuł

Przepis na prosty tort gruszkowy

Pozostałe białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier.

Pianę ostrożnie połącz z czekoladową masą.

Całość wylej do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw na 35 minut do piekarnika nastawionego na 175 C.

Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Środek lekko się zapadnie tworząc miejsce na krem.

W misce połącz zimną śmietankę i serek macarpone oraz cukier waniliowy.
Całość ubij na gęsty krem i wyłóż na wystudzone ciasto.

Ciasto czekoladowe pokryte kremem śmietankowym udekoruj owocami. Smacznego!

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zwolnienie z czynszu przy odłogu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody