Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ciasto szpinakowe leśny mech

21.04.2019

Drukuj

Ciasto szpinakowe leśny mech

Artykuł dostępny

Ciasto szpinakowe wydaje się zdecydowanie bardziej zakręconym pomysłem niż ciasto marchewkowe. Warto się jednak porwać na ten przepis, bo nie tylko smakuje zaskakująco dobrze, ale też rewelacyjnie wygląda. Zielony tort jest wilgotny, właśnie dzięki dodatkowi liści szpinaku, choć ich smak jest ledwo wyczuwalny.

r e k l a m a

Nie bez znaczenia pozostaje, że ciasto szpinakowe możesz zakwalifikować do zdrowszych słodyczy- zawiera żelazo. Jego wartość podnoszą też świeże owoce. Zatem jeśli chcesz zrobić ciasto inne niż wszystkie i zaskoczyć swoich gości, spróbuj z tym przepisem. Gwarantuję, że powtórzysz go wielokrotnie, gdyż znajdzie spore grono wielbicieli wśród małych i dużych łasuchów.

Czego potrzebujesz?


Składniki:

Polecany artykuł

Orzeźwiający cytrynowiec, czyli przepis na tartę cytrynową

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 3 duże jajka,
  • 3/4 drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • mały owoc granatu,
  • 100 g borówek.

Przygotowanie:

Szpinak odmroź i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Liście rozbij blenderem na masę - jeśli szpinak będzie zbyt suchy zabieg się nie uda.
Jaja i cukier ubij na najwyższych obrotach na gładką puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olej rzepakowy powoli miksując. Do miski dorzuć papkę szpinakową, 2 łyżki soku z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj do połączenia.
Do szpinakowo-jajecznej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Surowe ciasto będzie dość gęste.
Papkę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170C przez około 50 minut do suchego patyczka.
W trakcie pieczenia jest czas na przygotowanie kremu, czyli połączenie zimnej śmietany i mascarpone oraz cukru pudru i łyżki soku cytrynowego na gęsty krem.
Ciasto wyrośnie w stożek. Ostudzony szpinakowy placek przeciąć, tak by większa część została na spodzie. Na spód wyłożyć cały krem. Z środka górnej części placka wydobyć łyżeczką zieloną część ciasta.
Powstałą szpinakową kruszonką obsypać obficie krem. Tort przyozdobić pestkami granatu oraz borówkami.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mały krajowy handel zbożami, rusza eksport

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody