StoryEditor

Czas na warzywa korzeniowe. Zobacz przepisy kulinarne

Jesień to idealny czas dla smakoszy warzyw korzeniowych. Warto w pełni wykorzystać tę porę roku, by w sezonie zbiorów zaopatrzyć organizm w wartościowe składniki i witaminy, a przy tym uraczyć podniebienie pysznymi daniami z tych słodkich i aromatycznych warzyw.
25.10.2022., 08:10h

Pieczone warzywa z sosem z granatów

Pieczone warzywa z sosem z granatów

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ buraka
  • ¼ selera
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kozieradki
  • sól i czarny pieprz
  • garść świeżej kolendry

Składniki na sos:

  • 1 szklanka soku z granatów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta chilli
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Warzywa obrać i pokroić na słupki podobnej wielkości. Przełożyć je do dużej miski, polać olejem, dodać wszystkie przyprawy razem ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie natrzeć rękoma. Wysypać warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 25-30 min, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotować sos. Do rondelka dodać wszystkie składniki, podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąble. Od tego momentu sos gotować ok. 15-20 min na średnim ogniu, tak aby na powierzchni cały czas buzowały bąble. Kiedy sos zacznie nabierać konsystencji gęstego syropu, zdjąć go z ognia i odstawić. Upieczone warzywa polać sosem i posypać porwanymi liśćmi kolendry. Podawać na ciepło lub zimno.

Biały krem z czarnej rzepy

Biały krem z czarnej rzepy

Składniki:

  • 1 cebula
  • biała część 1 pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 czarne rzepy
  • 2 ziemniaki (ok. 250 g)
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wsypać cebulę i por, lekko posolić i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusić pod przykryciem ok. 5-7 minut. Całość zalać wodą lub bulionem ok. 1 cm ponad poziom warzyw. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie i następnie zmiksować. Zupę doprawić solą i białym pieprzem. Podawać z grzankami żytnimi lub plastrami uprażonego boczku.

Kotlety z ryżu i pasternaku

Kotlety z ryżu i pasternaku

Składniki:

  • 500-600 g pasternaku
  • 2 cebule
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej błyskawicznej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować i lekko ostudzić ryż. Pasternak obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Poszatkować cebulę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pasternak z cebulą, często mieszając. Gdy stanie się gdzieniegdzie złoty, dolać wodę, zagotować, zamieszać, przykryć i wyłączyć gaz. Odstawić na 10 minut, wtedy pasternak zmięknie. W misce wymieszać pasternak z ugotowanym ryżem, solą, ziołami. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Uformować kotleciki, obtoczyć w kaszce i smażyć na patelni z obu stron.

Przepisy przygotowała: Katarzyna Bela-Sierszeńska

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 11:42