Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Domowe burgery smalone ogniem

28.05.2019

Drukuj

Domowe burgery smalone ogniem

Artykuł dostępny

Na grill zazwyczaj rzucamy wieprzowinę w różnej postaci – kiełbaski, karkówkę – oraz drób. Rzadko sięgamy za to po mięso wołowe, choć za granicą to właśnie wołowina gra pierwsze skrzypce podczas domowego grillowania. Niezaprzeczalnym królem rusztu, zwłaszcza w Ameryce Północnej jest wołowy burger. By ten zachwycił nasze podniebienia musi być przyrządzony z odpowiedniego rodzaju mięsa. Najlepsze są burgery z antrykotu, który zawiera właściwą ilość tłuszczu.

r e k l a m a

Nie kupuj gotowych hamburgerów w markecie. Po pierwsze nie wiadomo, z jakiej wołowiny je wyprodukowano. Po drugie zawartość mięsa w takim wyrobie zazwyczaj nie jest wysoka, a kotlet może być naszpikowany wypełniaczami, konserwantami i wzmacniaczami smaku. Nikt tego nie chce na swoim grillu. Zatem kupuj mięso u sprawdzonego rzeźnika i sama wybierz odpowiedni do zmielenia kawałek. Tylko tak masz gwarancje, że twój burger będzie na prawdę pyszny.

Nieodzownym elementem hamburgera jest również bułka. Ja zamiast typowego pieczywa do burgerów używam wieloziarnistych bułek zakupionych w pobliskiej piekarni. Jako dodatki używam: sałaty, pomidora, kiszonego ogórka oraz cebuli. Smak całości nadaje ugrillowany wędzony boczek, plaster wędzonego sera (oczywiście możesz użyć ulubionego rodzaju żółtego sera) i oryginalny sos do hamburgerów. Palce lizać!

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki


Czego potrzebujesz?

Składniki:

Na kotlety:
  • 800 g antrykotu,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • 4 bułki z ziarnami,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 plastry żółtego wędzonego sera,
  • 4 liście sałaty,
  • duży pomidor malinowy,
  • 2 kiszone ogórki,
  • cebula.
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, curry.

Jak to zrobić?


4 łyżki majonezu, 2 łyżki pikantnego keczupu i 1 łyżkę musztardy dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną curry, które doda pikanterii. Sos wstaw do lodówki.


Wołowinę (800 g) zmiel w domu lub ewentualnie za sklepową ladą.
 

Do rozdrobnionego antrykotu dodaj się przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę octu balsamicznego i odrobinę wody. 


Mięso wyrabiaj przez kilka minut i uformuj 4 większe lub 6 mniejszych, płaskich kotletów.


Burgery grilluj przez około 3-5 minut z każdej strony. Na koniec połóż na każdym plaster sera, by się roztopił. Mięso zdejmij z rusztu, by odpoczęło. Jednocześnie grilluj pokrojony w cienkie plastry boczek wędzony.


Bułki przetnij na pół i podpiecz na grillu. Spody posmaruj przygotowanym wcześniej sosem. Połóż sałatę, kotleta z serem, ugrillowany boczek, plaster pomidora i poszatkowane ogórki oraz cebulę. Piętrusa wykończ sosem i przykryj wierzchem bułki. Całość zepnij wykałaczką.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Szczęśliwe krowy z Deszczna znowu na gigancie

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody